Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Zoo mislykkes med at svække alfahan

Det er ikke let at vælte en alfahan i en chimpanseflok af tronen. Det er Københavns Zoo’s Carl et levende eksempel på.

Chimpanse i Zoo.
Chimpanse i Zoo.
I samarbejde medVidenskab.dk

I enhver chimpanseflok (Pan troglodytes) er der en alfahan, der styrer flokken. Det er ham, der får lov at spise først og har retten til at parre sig med flokkens hunner.

Sådan er det også hos chimpanserne i Zoologisk Have i København, hvor hannen Carl sidder tungt på tronen og er far til alle chimpanseflokkens unger, skriver videnskab.dk.

For at give gen-gryden en grundig omrøring vil Zoologisk Have gerne have Carl til at lægge alfahan-rollen fra sig og give stafetten videre til flokkens betahan Yoran.

Læs også på Videnskab.dk: Politikere er som aber

Derfor lavede Zoologisk Have et forsøg på Carl, hvor de indopererede en lille stav af medikamentet Suprelorin, som påvirker den naturlige testosteronproduktion.

Suprelorinen skulle i starten gøre Carl mere aggressiv, men på sigt skulle det sænke hans testosteronniveau og gøre ham mindre aggressiv. Desuden skulle Suprelorin gøre ham ufrugtbar i behandlingsperioden.

Tilsammen skulle det bane vejen for betahannen Yoran, som kunne overtage pladsen som gruppens alfahan.

Den biologi-studerende Anne-Sofie Leerhøi fra Københavns Universitet skulle overvåge adfærdsændringerne i gruppen.

Læs også på Videnskab.dk: Chimpanser sørger over døde slægtninge

Fæcesprøver viser, at Carls testosteron-niveau ikke er blevet ændret, i den periode han har været under behandling.

Heller intet tyder på, at Carl har ændret karakter efter Suprelorin-indgrebet.

»Jeg observerede Carls adfærd lige efter han havde fået en Suprelorin-stav indopereret. Der burde han være meget aggressiv, men det var han ikke. Senere i forløbet har jeg heller ikke kunnet se, at han var mindre aggressiv. Generelt kan jeg ikke se, at hans adfærd er synderligt ændret,« siger hun til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: 'Taber-aber' har dårligt immunforsvar

Alt, hvad hun observerede, var naturlig alfahan-adfærd.

»Mit studie har vist, at medicinen ikke har ændret hans adfærd overhovedet. Alt tyder på, at han slet ikke har reageret,« siger Anne-Sofie Leerhøi.

»Mit bud er, at alfa- og betahannen bevarer rollerne ud fra en cost/benefit-analyse af, hvad der kan betale sig. Altså; kan det betale sig at slås om magten?« siger hun.

Læs detaljerne om, hvordan hun rent praktisk observerede aberne, på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.