Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vrede borgere: »Hvem har ansvaret for dette galmandsværk?«

Skovrideren for Jægersborg Hegn vil rive to af de historiske røde porte ned. Borgere og lokalpolitikere er i oprør, og lige nu er portenes fremtid uvis.

En af de røde porte i Jægersborg Dyrehave ved Rådvad Kro.
En af de røde porte i Jægersborg Dyrehave ved Rådvad Kro.

En trussel  om nedrivning af to af de røde porte ved Dyrehaven har fået lokale beboere til at fare i blækhuset:

»De smukke røde låger, som markerer adgangen til skoven, bliver erstattet af en pæl med piktogrammer. Hvem har ansvaret for dette galmandsværk?«, spørger Lone og Kurt Bepper fra Nærum i et læserbrev i Rudersdal Avis.

De nedrivningstruede porte står i nordenden af Jægersborg Hegn, der sidste år blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det har fået skribenter til at undre sig over beslutningen om at portene ikke er bevaringsværdige.

»De her porte er en kronjuvel som et kulturhistorisk levn her i lokalområdet. De fungerer som en rigtig fin indgang til skoven, og man lægger mærke til dem. Jeg begriber simpelthen ikke, hvad man sparer ved at save dem ned,« skrev Søren Mariegaard i et åbent brev til miljøministeren.

»Man må sige, at det er lykkedes os at få lokalområdets opmærksomhed i denne sag - langt mere end vi kunne håbe på. Eller frygte,« siger Hans Henrik Christensen, som er skovrider for Naturstyrelsen i  Hovedstaden. dvs. ansvarlig for statsskovene i hovedstadsområdet: Dyrehaven, Jægersborg Hegn, Rude Skov, det store naturområde på Vestamager og Kongelunden samt en række småskove.

Dermed har han også ansvaret for de røde porte i Dyrehaven - og for nedrivningsplanerne, som han nu har stillet i bero.

Dramaet står om to historiske porte i den nordlige del af Jægersborg Hegn ved Kørom og Rundforbi. Her har været porte i 300 år, siden dengang skoven var kongens personlige dyrehave. Men hegnet omkring Jægersborg Hegn er forlængst væk, og de små rådyr i skoven må løbe som de vil, så portene har ikke længere en funktion. Skovrideren havde derfor annonceret sin beslutning om at portene ikke ville blive fornyet næste gang, de stod for tur. Lågerne er allerede taget af  og tilbage står portalerne med dronningens monogram.

Det fik både borgere og politikere i harnisk, og Rudersdal Museum har nu udtrykt ønske og vilje til at finde sponsorpenge til at bevare de to røde porte. Det haster ikke for skovrideren at finde en løsning med museet.

»Portene står i hvert fald fem år endnu, før det bliver nødvendigt at gøre noget. Og vi rører ikke portene, før vi har talt med museet,« lover skovrideren.

Ingen af portene i Dyrehaven har selvfølgelig stået uændret siden 1669. Selvom de er af egetræ holder de kun i 20-30 år og de bliver løbende udskiftet. Det koster en lille kvart million hver gang.

To porte i den vestlige  del af Jægersborg Hegn ved blev taget ned sidste år og forrige år uden den store ståhej. Nylig er en tredje port ved Nærumgårdsvej savet ned.

»Det er relativt nye porte, omkring 30 år gamle, og de har ingen historiske betydning.  De var udslidte og stod til enten at skulle skiftes eller fjernes, og de vil næppe komme op igen,« siger skovrider Hans Henrik Christensen.

De røde porte i selve Dyrehaven har skovrideren ingen planer om at fjerne. De to mest kendte porte er Kongeporten ved indgangen til Bakken og den røde port ved Klampenborg Station, som de fleste af Dyrehavens gæster ankommer ad.

»Alle 19 røde porte i Dyrehaven er ikoner for området og de tjener faktisk også et praktisk formål. Vi har 2000 krondyr, dådyr og sikahjorte gående i Dyrehaven, som bliver holdt inde af et hegn. Uden portene og lågerne ville dyrene løbe ud, og vi skal altså ikke have så store hjorte til at rende rundt ovre på stationen eller nede på motorvejen«,« siger skovrideren.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.