Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Videnskab.dk

Vinterdepression: Sådan undgår du at blive ramt

Hvis du har særligt sårbare gener, kan det betyde, at du lettere bliver ramt af vinterdepression end andre. I denne artikel kan du læse, hvordan lys kan bane vej ud af depressionen, og hvorfor lysets stråler har så god effekt på humøret.

Vinterdepression medfører ofte vægtøgning, mens 'almindelig' depression ofte giver vægttab.(Modelfoto)
Vinterdepression medfører ofte vægtøgning, mens 'almindelig' depression ofte giver vægttab.(Modelfoto)
I samarbejde medVidenskab.dk

Mørket udenfor kan virke voldsomt tyngende om vinteren. Nogle af os oplever søvnproblemer, træthed, tendens til overspisning og i det hele taget en overvældende følelse af tristhed. Samlet set er det en tilstand, som man i den medicinske verden kalder 'vinterdepression'.

Men hvorfor opstår vinterdepression, og hvordan kan man hjælpe sig selv ud af den igen?

Det har videnskaben en række bud på - vi har samlet de vigtigste af dem til dig her:

Kulden påvirker også dit humør

Der er ingen tvivl om, at vinterdepression i hvert fald til dels skyldes mangel på sollys, men kulden spiller også en rolle, mener forskere. Det er dog langt fra alle, der bliver ramt af vinterdepressioner.

Forklaringen kan være, at vinterdeprimerede kan have særligt sårbare gener, hvilket deres serotonin-system (et system af et 'lykke'-signalstof) i hjernen ikke kan kompensere for.

Forsøg med mus tyder på, at den årstid, vi er født i, spiller en rolle. Er du født om vinteren, har du tilsyneladende en større risiko for at blive ramt af vinterdepressioner.

Sådan hjælper lysterapi dig

Lægen er den første, du skal hente hjælp hos, hvis du mener, at du er blevet overrumplet af en vinterdepression.

Medicin kan hjælpe, men nogle vælger i stedet at sidde en times tid hver morgen foran en helt særlig lysterapi-lampe. Den er nemlig god nok: Lysterapi hjælper, siger forskerne.

Det gør det, fordi lysterapi stabiliserer døgnrytmen, hvilket giver mere energi og får niveauet af serotonin i hjernen til at stige. Præcis som det rigtige sollys gør.

Gartnere og gadefejere har en fordel

Lysterapi-lampen er en erstatning for det rigtige sollys, som der trods alt er otte timer af i døgnet, når det er vinter. Problemet for mange af os er, at vi arbejder indenfor, når lyset er der. En undersøgelse tyder på, at folk, der arbejder udenfor, sjældnere bliver ramt af vinterdepression.

Den samme undersøgelse viser, at to timers ophold udenfor hver dag har en positiv betydning for helbred og humør. Så det er bare med at komme ud, når muligheden er der, hvis du vil undgå at blive slået ud af mangel på lys

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.