Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vidunderligt frastødende

I fremtiden bliver ingenting beskidt. Et nyt materiale afviser alle slags væsker, også klæbrige, fedtede og ikke-newtonske væsker.

Væsker preller af eller bliver til små perfekt kuglerunde perler, der ligger oven på det superomnifobiske materiale.
Væsker preller af eller bliver til små perfekt kuglerunde perler, der ligger oven på det superomnifobiske materiale.

"Superomnifobisk" lyder som en dyrepsykiatrisk diagnose på en chihuahua eller en vrøvlesang med Julie Andrews.

Men omnifobisk og det endre bedre superomnifobisk er en betegnelse for materialer, som afviser alle former for stoffer. Inten klæber til dem, alt preller af som vand på en gås. Gåsens fjer og tilsvarende vandafvisende overflader kaldes "hydrofobiske" - en simpel voksbehandling af bilens lak  og lanolin i fårets uld gør dem hydrofobiske, men med nanoteknologi kan stoffer gøres afvisende på hidtil nye måder.

Hydrofobiske overflader bruges allerede i dag til at gøre vinduer og briller selvrensende, og der er smudsfvisende tøj, møbler og biler, som angiveligt ikke behøver vaskes. De fleste af de afvisende overflader har dog den svaghed, at fedtede eller klæbrige stoffer stadig hænger ved.

Et nyt superomnifobisk materiale opfundet på University of Michigan kan klare at blive overhældt med vand, olie, silikone og en lang række opløsningsmidler, som bare preller af. Selv når materialet ligger helt vandret, bliver væske samlet til perfekt kuglerunde dråber, der kan trilles af overfladen uden at afsætte spor.

Læs mere hos det britisk Royal Society of Chemistry: Superomniphobic surface sees off non-Newtonian fluids

Det mest bemærkelsesværdige ved overfladen er dog, at den også afviser ikke-newtonske væsker, som bliver mere eller mindre flydende, alt efter hvordan man håndterer dem. Deres viskositet afhænger af flydehastigheden.

En ikke-newtonsk væske kan være tyndtflydende, når man lader den være i ro og blive tykkere, når man rører hurtigt. Det gælder den grønne slim fra legetøjsbutikken, som man kan rulle til en bold, der kan kastes op ad væggen, men som også kan trækkes langsomt ud til en lang streng. Eller en meljævning, som nemt kan røres med en ske, men som er hård som en sten, hvis man klasker hånden hårdt ned i den. 

Men ikke-newtonske væsker kan også opføre sig helt omvendt og blive mere tyndtflydende, jo mere energisk man rører i den. Det gælder fx ketchup og vores eget blod. 

Det nye super-omniphobiske materiale,som også afviser de mærkelig ikke-newtonske væsker, er opbygget af et netværk af fine ståltråde, belagt med kunsttoffer. Hullerne i netværket skaber en lille luftlomme under dråberne, som samtidig understøttes på en måde så deres perfekte kugleform bevares og de kan trille af.

Kunsstoffet kan modstå angreb af kraftige syrer og som frastødende materiale betragtet har det faktisk kun én svaghed, og det er en meget svag "mekanisk modstandsdygtighed". Det kan kradses af med en negl.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.