Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Video: Væggelus voldtages til daglig

Væggelus har en ganske speciel seksuel adfærd, som involverer voldtægt og peberspray.

En væggelus.
En væggelus.

Væggelus er blodsugende insekter og specielt en art, menneskevæggelusen, har tilpasset sig et liv sammen med mennesker.

Alle der har haft væggelus i deres hjem ved hvor generende de kan være, når de kommer frem om natten og suger blod, mens man ligger og sover.

Biddene kan minde om myggestik, men heldigvis menes dyrene ikke at kunne overføre sygdomme. Alligevel kan bare tanken om disse små blodsugere i ens seng få det til at gyse i de fleste. Og dette endog uden at man er bekendt med hvilke voldsomheder, der foregår blandt væggelusene, mens vi ligger fredeligt og sover i vores senge.

Væggelusene har nemlig en meget speciel parringsadfærd, hvor hannen nærmest voldtager hunnen på det groveste.

Se en han-væggelus kaste sig over artsfæller i en video på Videnskab.dk

Møder han-væggelusen en hun, og kan han se sit snit til det, skynder han sig at kravle op på ryggen af hende og holde sig fast.

Herefter krænger han bagkroppen rundt om hende og forsøger at stikke sit syl-formede parringsorgan ind gennem hudskelettet (kutikulaen) på undersiden af hunnens bagkrop. Lykkes det, afsætter han sin sæd inde i hunnens bagkrop.

Parringen foregår altså ikke gennem en kønsåbning, som hos de fleste andre insekter og dyr i det hele taget, men derimod direkte gennem kutikulaen. Man har kaldt dette for traumatisk inseminering, fordi der sker en reel fysisk skade på hun-væggelusen ved parringen.

Nu ville en sådan parringsadfærd næppe have stor chance for at overleve gennem evolutionen, hvis hunnen blev skadet for voldsomt ved parringen. Det viser sig da også, at hunnens fysiologi har tilpasset sig, så skadevirkningen mindskes.

Hendes kutikula er udformet på en måde, der guider hannens parringsorgan til et bestemt sted på undersiden af bagkroppen. Under dette sted har hunnen udviklet en speciel indre struktur, som kan opsamle hannens sæd og hvorfra sæden frit kan bevæge sig gennem kropshulen, til ovarierne (æggestokkene), hvor æggene befrugtes.

Læs også på Videnskab.dk: Flagermus dyrker oralsex under parring

På trods af disse tilpasninger er traumatisk inseminering dog fortsat skadelig for modtageren og hunner som modtager mange parringer lever kortere end, hvis de kun modtager få.

Der er altså basis for en form for seksuel konflikt, hvor hannen har fordel af at parre så mange hunner som muligt, hvorimod hunnen bør forsøge at undgå alt for mange parringer.

Hannerne af menneskevæggelusen kan som sagt ikke tåle homoseksuelle parringsforsøg og derfor er det ikke overraskende, at de har udviklet et forsvarssystem, som mest af alt minder om en peberspray.

Læs mere om det og andre af væggelusenes hemmeligheder på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.