Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Videnskabsmænd i opråb: Sæt en stopper for dræberrobotter

Over 1.000 videnskabsfolk og førende erhvervsledere advarer i et fælles brev om konsekvenserne, hvis ikke der sættes en stopper for forskningen i dræberrobotter.

Britiske Stephen Hawking er blandt underskriverne af det åbne brev.
Britiske Stephen Hawking er blandt underskriverne af det åbne brev.

Der bør sættes en stopper for forskningen i dræberrobotter, ellers står verden over for uoverskuelige konsekvenser.

Sådan lyder advarslen fra over 1.000 videnskabsfolk og erhvervsspidser, skriver Politiken.

På en konference om kunstig intelligens, der har fundet sted i denne uge, blev det åbne brev fremsat.

Anerkendte videnskabsmænd som Stephen Hawking og filosoffen Noam Chomsky er blandt underskriverne.

Ifølge brevet skulle udviklingen af kunstig intelligens i militærrobotter være noget så langt, at selvstyrende dræberrobotter kan se dagens lys i løbet af få år, skriver Politiken.

De selvstyrende våben beskrives i brevet som »den tredje revolution inden for krigsførelse«, hvor krudt og atomvåben udgjorde de to første.

Brevet advarer om, at et global våbenkapløb er uundgåeligt, såfremt en stor militærmagt skulle beslutte sig for at sætte turbo i udviklingen, ifølge Politiken.

En af folkene bag brevet er Noel Sharkey, en professor i robotteknologi ved University of Sheffield.

»Uden et forbud nu risikerer vi, at det her udvikler sig til en milliarddollarforretning, og så bliver det umuligt at stoppe«, siger Noel Sharkey.

»Man skal huske, at militære robotter er maskiner programmeret af mennesker. Der findes også onde mennesker. Hvad skal vi gøre, hvis maskinerne ikke overholder reglerne for krigsførelse? Hvem er så ansvarlig? Er det programmøren eller den, der gav ordren til at sætte robotterne ind?,« siger Sharkey.

Folkene bag brevet er ligeledes bekymret for, hvad der vil ske, hvis teknologien falder i hænder på terrorister.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.