Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Videnskabeligt gennembrud: Vaginalring beskytter mod HIV

En ring med virusdræbende medicin kan beskytte kvinder mod HIV. Det viser to store forsøg i Afrika med vaginalringe.

Ringen er af blød silikone, som kan foldes sammen og nemt placeres af kvinden selv. Der er virusdræbende stof i silikonen til at vare i en måned, hvorefter ringen skal skiftes.
Ringen er af blød silikone, som kan foldes sammen og nemt placeres af kvinden selv. Der er virusdræbende stof i silikonen til at vare i en måned, hvorefter ringen skal skiftes.

For første gang i mange år er der sket et større gennembrud i kampen mod AIDS.

To store forsøg med vaginalringe i Afrika viser nu uden tvivl, at virus-dræbende medicin - et såkaldt mikrobiocid - deponeret i skedevævet kan forhindre, at raske kvinder bliver smittet med HIV.

Over 4.500 kvinder har deltaget i forsøgene med vaginalringe, som viser at smitterisikoen kan nedsættes med omkring 30 procent. Ringen er lavet af silikone, som indeholder stoffet Dapirivin, der slår retrovirus som HIV ihjel.

Ringen frigiver det virusdræbende stof i en måned og skal så skiftes ud med en ny. Ringen er blød og kan både fjernes og opsættes af kvinden selv, så hun kan få et lager med hjem.

Vaginalringen med Dapirivin er udviklet af IPM, Det Internationale Partnerskab for Microbicider, som også har stået for et af forsøgene. Det andet forsøg er udført af Microbicides Trials Networks (MTN), og begge partnerskaber har arbejdet i Afrika, hvor udbredelsen af HIV er stor og adgangen til effektiv medicin er sværest.

Over 4.500 seksuelt aktive kvinder mellem 18 og 45 år deltog frivilligt i de to studier, som foregik 22 steder i Sydafrika, Uganda, Malawi og Zimbabwe. Resultatet fremlægges i morgen på en stor AIDS-konference i Boston i morgen, CROI, Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections

At en simpelt foranstaltning som at placere en ring med virusdræbende medicin i skeden hver måned overhovedet kan beskytte mod HIV-smitte er den ubetinget gode nyhed. Om 30 procent er et stort tal eller en beskeden gevinst kan diskuteres og bliver det også.

Kondomer ville beskytte langt bedre, men modstand mod kondomer hos kvindernes sexpartnere kan meget vel betyde, at ringen er deres eneste beskyttelse.

I det danske AIDS-Fondet er man ikke i tvivl om, at en kvindekontrolleret forebyggelsesmetode er et stort gennembrud:

»At vi nu har videnskabeligt bevis for, at en microbicid både er sikker og effektiv som hiv-forebyggelse er et videnskabeligt gennembrud, men også på sigt et stort fremskridt for kvinders sundhed i udviklingslande, hvor HIV-epidemien især rammer kvinder i den fødedygtige alder. Kvinder skal kunne træffe deres egne valg om forebyggelse af HIV, og vaginalringen bliver forhåbentlig snart en valgmulighed”, siger Laura Kirch Kirkegaard, international chef i AIDS-Fondet i en pressemeddelelse om vaginalringen.

Foreløbig er det kun kvinderne i forsøget, som har gavn af vaginalringen. Der forestår nu for IPM en process med at søge godkendelse af vaginalringen som lægemiddel. Den ventes kun at blive introduceret i lande med høj forekomst af HIV-smitte.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.