Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Var hajer mindre blodtørstige i 2012?

Selvom hajer sidste år satte tænderne i menneskekød 118 gange, kostede det kun syv menneskeliv. Det er næsten en halvering i forhold til 2011.

Mere end halvdelen af de uprovokerede hajangreb fandt sted i farvandene ud for de nordamerikanske kyster. Derudover er australierne dem, der er hårdest plaget med 14 angreb i 2012.
Mere end halvdelen af de uprovokerede hajangreb fandt sted i farvandene ud for de nordamerikanske kyster. Derudover er australierne dem, der er hårdest plaget med 14 angreb i 2012.

118 gange blev frygten fra Dødens Gab til virkelighed i 2012. Det viser den årlige opgørelse fra ISAF (The International Shark Attack File) over haj-angreb på verdensplan.

Ifølge opgørelsen var 80 af dem uprovokerede angreb fra hajernes side, hvorimod de resterende enten er opstået, når dykkere er kommet for tæt på rovdyret, eller når fiskere har prøvet at fjerne en haj fra et fiskenet.

Derudover viser opgørelsen, at der ikke er grund til at blive dødsensangst over at se en haj, for et angreb har kun sjældent dødelig udgang for mennesker. Kun i syv tilfælde kostede et haj-angreb menneskeliv i 2012. Til sammenligning var tallet 13 i 2011.

Australien hårdt plaget

I de hjemlige farvande skal badegæsterne heller ikke frygte rovdyret. Opgørelsen viser nemlig, at mere end halvdelen af de uprovokerede angreb fandt sted i farvandene ud for de nordamerikanske kyster. Derudover er australierne dem, der er hårdest plaget med 14 angreb i 2012.

At hajer 80 gange satte tænderne i en badegæst eller dykker ganske uprovokeret, ligger nogenlunde på niveau med antallet af angreb de sidste par år, men set over længere tid er det en del af en jævn stigning.

Stigningen skyldes dog ikke at hajerne ikke får nok fisk at spise, men snarere, at der kommer flere og flere mennesker, og at vi derfor relativt bruger mere tid i havet, forklarer ISAF.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.