Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tusinder af elefanter dræbt i afrikansk blodbad

Krybskytter er gået amok i en blodrus udløst af Østens umættelige trang til elfenben. De har på kort tid dræbt alarmerende mange elefanter i Gabon, der er en af de afrikanske skovelefanters allersidste højborge.

En af de langt over 10.000 skovelefanter, der på få år er blevet dræbt i det afrikanske land Gabon.
En af de langt over 10.000 skovelefanter, der på få år er blevet dræbt i det afrikanske land Gabon.

Manden med leen hærger i den afrikanske regnskov og har på få år dræbt flere tusinde skovelefanter.

De store tykhuder vælter på stribe i Minkebe-nationalparken i vestafrikanske Gabon, der er blevet betragtet som et af de få steder, hvor skovelefanter kan leve i relativ fred og ro.

Eller rettere kunne. Ifølge en ny optælling udført af bl.a. Wildlife Conservation Society (WCS) har krybskytter dræbt svimlende 11.000 elefanter, og bestanden i den skovklædte park er blevet reduceret med to tredjedele siden 2004.

Langt de fleste drab er foregået inden for de seneste år.

Gabon er hjem for godt 40.000 skovelefanter, hvilket svarer til halvdelen af alle skovelefanter i Afrika.

»Denne bedrøvelige nyhed fra Gabon bekræfter, at bliver der ikke hjulpet til internationalt, så bliver store elefantpopulationer snart noget, der hører fortiden til,« siger WCS' præsident, Christián Samper.

Han tilføjer, at der stadig er håb for de store dyr, hvis der bliver slået hårdt ned på den ulovlige handel med elfenben, der fører til krybskytteri.

Indtil for ganske nylig var den officielle antagelse, at Gabons skovelefanter levede i nogenlunde isolation, men i 2011 opdage de lokale myndigheder, at der foregik ulovlig minedrift og krybskytteri i udkanten af Minkebe-parken.

Efterspørgslen efter elfenben er så stor i Østen, at der er rigeligt at lave for krybskytterne. Det blev i 2011 vurderet, at de dræbte mellem 50 og 100 elefanter om dagen i nationalparken.

Gabons præsident, Ali Bongo Ondimba, vil derfor hæve minimumsstraffen for krybskytteri til tre år. Sker det i forbindelse med organiseret kriminalitet og involverer international tuskhandel, kan straffen blive på op til 15 år.

I kampen mod krybskytter er der de seneste tre år blevet ansat 400 nye nationalpark-medarbejdere og indsat 120 soldater og 30 betjente.

Men det er ikke nok, understreger lederen af Gabons nationalparkforvaltning (ANPN), Lee White.

»Trods vores indsat mister vi stadig elefanter hver eneste dag. Hvis vi ikke snart får vendt udviklingen, er den afrikanske elefant dømt til undergang... Vores indsats det kommende årti vil afgøre, om denne enestående art overlever,« siger Lee White.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.