Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tornado + skovbrand = dobbeltdødelig australsk natur

Australske forskere har dokumenteret verdens første rigtige ild-tornado, skabt af en skovbrand.

Skovbranden i 2003 omkring Canberra skabte en tornado af ild, som bidrog til ødelæggelserne.
Skovbranden i 2003 omkring Canberra skabte en tornado af ild, som bidrog til ødelæggelserne.

Skovbrande og tornadoer er skræmmende og ødelæggende nok i sig selv, men de to naturfænomener viser sig nu at kunne kombineres i en ild-tornado med dobbelt ødelæggende kraft.

Ild-tornadoen opstod under den store skovbrand i den australske sommer i 2003, som hærgede omkring hovedstaden Canberra i en uge, før ilden bredte sig til forstæderne, hvor den dræbte fire mennesker og ødelagde mere end 500 boliger. Det australske astronomiske observatorium Mount Stromlo udbrændte totalt.

Skovbranden er efterfølgende blevet nøje studeret af forskere ved "Bushfire Cooperative Research Centre", og de er nu ret sikre på at have set og beskrevet en rigtig ild-tornado. Ildtornaoder er forudsagt teoretisk at kunne dannes af den kraftige ophedning af luft ved jorden under en skovbrand. Og det er ikke blot en af de hvirvlende ildstorme, som kan dannes under en stor brand.

"En ildstorm er bundet nede til den ophedede jordoverflade. En ildtornado er bundet oppe til et overhængende tordenvejr," siger forskningsleder Rick McRae til det australske TV ABC.
 
Der var altså tale om en vaskeægte vandrende tornado af styrke 2 på fujita-skalaen, som beskriver tornadoer ud fra deres effekt, på samme måde som Beaufort-skalaen beskriver vindens ødelæggende kraft og ikke kun dens hastighed.

Ildtornadoen vandrede under skovbranden hen over landskabet mod Canberra og efterlod i sit spor de ødelæggelser, som en fujitastyrke på 2 beskriver: Bygninger får revet taget af. Campingvogne og trailere ødelægges. Store træer væltes. Vinduer i høje bygninger blæses ind. Lettere objekter flyver som projektiler gennem luften.

Og hertil kommer så en ildebrand næret af den kraftige vind.

"Da den nærmede sig udkanten af Canberra var den omkring en halv kilometer i diameter, og vindhastighederne omkring den var mere end 250 kilometer i timen", siger Rick McRae.

Inde i ildtornadoen var en kraftig opdrift, som gav en vindhastighed på 150 kilometer i timen, lodret op i himlen. Forskerne håber nu, at den ny viden om en ekstra ødelæggende kraft ved en tornado  midt i en skovbrand måske kan bidrage til bestræbelserne på at inddæmme og stoppe kommende skovbrande.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.