Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tilbud: Få mere lærkesang for 32 kroner

Det koster ikke meget at sikre den lille sanglærke en fremtid, hvor den fortsat er en udbredt fugl i dansk natur.

Sanglærken er kendt for sin sang i det danske agerland.
Sanglærken er kendt for sin sang i det danske agerland.

Sanglærken slår stadig sin trille, men den har svært ved at finde en bille.

Den lille sangfugl med den karakteristiske sang er stadig en udbredt fugl i det danske agerland, men den har problemer med at finde biller og andre insekter i de tæt tilgroede og opdyrkede marker.

Derfor har den brug for en håndsrækning fra bl.a. landmænd. Og det er hvad den har fået i et forsøg i Vestjylland, hvor to landmænd har lavet såkaldte lærkepletter på deres marker.

Lærkepletter små uopdyrkede områder på ganske få kvadratmeter i markerne. På pletterne kan lærkerne finde de biller og andre småkræ, der er så nødvendige for, at de kan få tilstrækkeligt med unger til at opretholde bestanden.

På moderne marker står afgrøderne i dag så tæt, at lærkerne ikke kan komme ned til føden. Derfor er sangfuglene vilde med pletterne.

Forsøget er gennemført i et samarbejde mellem de lokale landmænd, Dansk Ornitologisk Forening og Videncentret for Landbrug. Ifølge forsøget optrådte næsten 90 procent af lærkerne i de to marker i områder med lærkepletter.

Skønsmæssigt koster det en krone pr. kvadratmeter at etablere pletterne. Forsøg fra England viser, at det ved at udlægge to lærkepletter af fire gang fire kvadratmeter pr. hektar er muligt at opnå en synlig fremgang i lærkebestanden.

Altså koster flere lærker ifølge DOF kun 32 kroner pr. hektar.

Og lærken har brug for hjælp, selvom bestanden stadig er på omkring en million ynglende par. Lærken er nemlig presset i kulturlandskabet, og bestanden er faldet betydelig de senere årtier.

- Bestanden falder, og vi skal vende udviklingen, før lærken for alvor får problemer, siger medlem af DOFs hovedbestyrelse, Henrik Wejdling.

Han vurderer, at mange naturinteresserede landmænd vil have interesse i at oprette lærkepletter, og at de vil blive motiveret af nye regler.

Tidligere var det nemlig sådan, at landmænd blev trukket i landbrugsstøtten, hvis deres marker ikke havde fuldt plantedække.

Men den regel er der nu lavet om på, og dermed kan landmænd anlægge lærkepletter, uden at det går ud over deres støtte.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.