Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tamiflu giver børn mareridt

Mere end hvert andet barn oplever ubehagelige bivirkninger ved influenzamedicinen Tamiflu, viser et nyt engelsk studie.

Det er ikke uden omkostninger at give Tamiflu til sit barn, advarer engelske eksperter.
Det er ikke uden omkostninger at give Tamiflu til sit barn, advarer engelske eksperter.

Det er langt fra omkostningsfrit for børn at tage influenzamedicinen Tamiflu, der bruges mod Influenza A.

Det viser et nyt engelsk studie foretaget af den britiske sundhedsstyrelse, der dokumenterer ubehagelige bivirkninger som mareridt og kvalme.

- Over halvdelen (53 %) af alle skolebørnene, der tog prophylactic oseltamivir (Tamiflu, red.) oplevede en eller flere bivirkninger. De mest hyppige symptomer var kvalme (29 %), efterfulgt af mavekramper (20 %) og søvnproblemer (12 %), skriver forskerne i en artikel i tidsskriftet 'Eurosurveillance', hvor resultaterne er fremlagt.

Studierne er blevet foretaget på tre forskellige skoler i London. Her fik skolebørn i april og maj måned ordineret Tamiflu.

I alt 103 børn tog del i forsøget, og heraf modtog 85 medicinen som en foranstaltning, efter en klassekammerat var blevet testet positiv for Influenza A.

Advarsel mod overforbrug
I England har man oprettet en national influenzapandemitjeneste, hvorigennem borgerne kan få ordineret Tamiflu uden først at gå til egen læge.

Men British Medical Associations ledende ekspert i svineinfluenza, Peter Holden, advarer mod, at sundhedsmyndighederne bliver for flittige til at udskrive Tamiflu til bekymrede borgere.

- Den nationale influenzapandemitjeneste har været en stor succes og var tænkt til at skulle tage presset af de praktiserende læger. Men grænsen for, hvem der skal have Tamiflu, bør være ret høj, siger Peter Holden ifølge timesonline.co.uk.

Både Sundhedsministeriet og Lægemiddelstyrelsen i England har udtalt, at Tamiflu er sikkert at tage, og at fordelene ved at behandle tidligt og undgå alvorlig sygdom, vejer tungere end risikoen for bivirkninger.

I Japan har fagfolk advaret mod brugen af Tamiflu, som, de mener, kan give alvorlige psykiske bivirkninger.

Amerikanske forskere tilrådede for nylig, at gravide, der har den bare den mindste mistanke om, at de er blevet smittet med Influenza A, bør begynde at tage Tamiflu.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.