Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Storbyer varmer klimaet tusind kilometer borte

Varmen fra millionbyer på USAs østkyst kan få temperaturen til at stige i Canada med en hel grad.

Varmen fra storbyer kan have en overraskende stor opvarmende effekt på klimaet tusinder af kilometer borte. Foto: NASA
Varmen fra storbyer kan have en overraskende stor opvarmende effekt på klimaet tusinder af kilometer borte. Foto: NASA

Hovedstadens pendlere kender udmærket fænomenet.

Man forlader sin snedækkede forstad, men når man ankommer til Københavns centrum, er sneen stort set væk.

Det er med andre ord ingen overraskelse, at varmen fra bygninger, fabrikker og biler sender temperaturen op i koncentrerede storbyområder.

Nu har et team af amerikanske forskere imidlertid fastslået, at storbyers varme kan påvirke klimaet tusinder af kilometer borte.

Bl.a. kan varmen fra millionbyerne fra Boston i nord til Washington D.C. i syd på den amerikanske østkyst sende temperaturen en hel grad op i visse områder af det centrale Canada om vinteren. Noget tilsvarende gælder i det nordlige Asien, hvor bl.a. Kinas og Japans millionbyer har en opvarmende effekt.

Men det modsatte kan tilsyneladende også være tilfældet, idet storbyers varme synes at have en let afkølende effekt på vintertemperaturer i dele af det nordøstlige Europa.

Ifølge forskerne, der er tilknyttet det amerikanske atmosfæreforskningsinstitut, stiger storbyvarmen omkring en halv kilometer op i atmosfæren. Her påvirker varmen atmosfærens luftcirkulation, der igen påvirker de hurtige og højereliggende jetstrømme, som skaber en kraftig omfordeling af atmosfærens varme og kulde.

Forskerne mener, at storbyvarme kan forklare, hvorfor visse områder af kloden varmer betydeligt mere op om vinteren, end de burde gøre ifølge klimamodeller. Af samme årsag foreslår de, at effekten fra storbyvarme bør inddrages som et centralt parameter i fremtidige klimamodeller..

Undersøgelser har tidligere fastslået, at temperaturen i en kæmpeby som Tokyo kan være helt op til tre grader over det omliggende land. Fænomeneter kaldes for Urban Heat Island.

En undersøgelse fra 2010 af storbyvarme i det danske hovedstadsområdet viste bl.a., at Vesterbro er det varmeste af alle kvarterer i København.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.