Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Solarier lige så farlige som arsenik

Et internationalt forskerhold har placeret solarier i den øverste kategori af mest kræftfremkaldende elementer.

Det er farligere at gå i solarium, end man hidtil har troet.
Det er farligere at gå i solarium, end man hidtil har troet.

Solarier er endnu farligere end hidtil antaget.

Det har et internationalt forskerhold fundet frem til. De rangerer solarier i kategorien af de allermest kræftfremkaldende elementer – i Gruppe 1, hvor man også finder arsenik, sennepsgas og tobak.

- Risikoen for modermærkekræft øges med 75 procent, hvis man starter med at bruge solarier, inden man er fyldt 30 år, lyder det i rapporten fra The International Agency for Research on Cancer (IARC).

Rapporten er blevet udarbejdet efter forskere fra ni lande i juni gik sammen for at revurdere kræftrisikoen ved forskellige typer af stråling.

Og her nåede de altså blandt andet frem til, at solarier skulle rykkes op i den øverste af de i alt fire kategorier.

Lokale forbud mod solarier
Siden 1971 har IARC løbende udgivet “Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans”, som også er dem, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) forholder sig til.

Organisationen fraråder enhver brug af solarier til kosmetiske formål.

Flere lande og amerikanske stater har indført restriktioner på området, sådan så teenagere skal have tilladelse fra deres forældre eller læge for at benytte solarium.

I Australien er børn blevet forbudt adgang til solarier. Det skete efter, at den 26-årige Clare Oliver i 2007 døde af hudkræft efter et liv som flittig solariebruger.

Også i Danmark har et forbud mod solarier været til diskussion, og Kræftens Bekæmpelse har med flere kampagner forsøgt at få de helt unge væk fra de farlige stråler.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.