Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Snottet? Derfor skal du blive hjemme fra arbejde

Snot smitter, uanset hvor syg man føler sig. Så bliv hjemme, lyder det fra en forsker i immunforsvar.

Mange af os tager på arbejde, selvom vi er lidt småsløje, for vi er jo friske nok til at yde noget.
  


Men når du tager på arbejde med en snottud, smitter du dine kollegaer. Virksomhedens samlede antal sygedag bliver derfor større, end hvis du var blevet hjemme.
 


Det fortæller Allan Randrup Thomsen, der som professor på Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på KU forsker i immunforsvaret.
 


- Det er ikke hensigtsmæssigt at gå på arbejde, når man er allermest forkølet. Der spreder man vira rundt omkring, så selvom man måske selv leverer noget arbejde på nedsat kraft, risikerer man, at alle ens kollegaer bliver smittet, så det samlede antal sygedage set fra virksomhedens synspunkt bliver større, fortæller Allan Randrup Thomsen.
 
 


Derfor smitter du

Det er, når du planter snotfingrene på kopimaskinen, at du smitter kollegaerne.- Meget af smitten foregår, når man pudser næse eller lignende. Så får man noget sekret på hænderne, og hvis man ikke er omhyggelig med hygiejnen, kan man afsætte det på dørhåndtag , telefoner og fotokopieringsmaskiner, siger Allan Randrup Thomsen.
 


Den næste raske medarbejder, der trykker på printknappen, bliver let smittet, efter du højst sandsynligt har efterladt sekret på maskinen forinden.
 


- Han eller hun kommer i kontakt med det her sekret og klør sig i næsen eller øjnene eller lignende, og så kan infektionen overføres på den måde, forklarer Allan
Randrup Thomsen.
 
 


Tyndt snot smitter mest

Snottet smitter, uanset hvor grelt det står til med den løbende næse. Der er dog tidspunkter, hvor risikoen for at smitte kollegaerne er større.
 


- Så længe man er snottet, smitter man principielt set. Men der er meget forskel på, hvor meget man smitter afhængigt af, hvor meget man udbreder det her snot. I den fase, hvor det er tyndtflydende, og det løber ud af næsen, er risikoen meget større end efterfølgende, når det sådan er svært at pudse ud, fortæller Allan Randrup Thomsen, der har tre gode råd til snottede lønslaver, der alligevel går på job:

Allan Randrup Thomsen foreslår som det første håndsprit. God håndhygiejne er et af de stærkeste og letteste våben mod smitten, og det er noget alle i princippet kan leve op til, siger han.


Det andet råd er, at du hoster ind i armhulen og ikke ned i hænderne. På den måde undgår du at få sekret på hænderne og tørre det af i tastaturet til den
næste, der kommer forbi, forklarer Allan Randrup Thomsen.


For det tredje kan du dække munden til med en maske. Det vil afgjort reducere en del af spredningen, påpeger Allan Randrup Thomsen, men tilføjer »det er nok
lidt udansk og lige ekstremt nok. Og med de to andre ting er man også et langt stykke hen ad vejen.«
 
 


Hvornår må vi så gå på arbejde igen?

Så længe næsen løber, må du pudse i snotkludene hjemme under dynen.
 
 


- Så længe man har en næse, der løber hele tiden, og man skal pudse næse hvert tiende minut, så vil jeg anbefale, at man bliver hjemme. For det vil med stor sandsynlighed smitte til flere af dem, man er sammen med, fortæller Allan Randrup Thomsen.
 

Og hvis du har feber, kræver det en ekstra dag derhjemme.


- Når man har feber, vil jeg sige, at man hvert fald skal blive hjemme en dag mere end, at feberen er normaliseret, for at være rimelig sikker på, at man ikke smitter, mener Allan Randrup Thomsen.


Artiklen er skrevet i samarbejde med studeren på Roskilde Universitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.