Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Slamsuger-chauffør finder ekstremt sjælden rav-elg

En privat samler fra Korsør har gjort et sjældent fund på sin sædvanlige ravsamlertur.

»Det herlige ved det her nye fund er, at der ikke mangler noget. Vi har nemlig i vores udstilling på Nationalmuseet en anden ravelg, og den mangler kroppen,« siger museumsinspektør Peter Vang Petersen fra Nationalmuseet. (Arkivbillede)
»Det herlige ved det her nye fund er, at der ikke mangler noget. Vi har nemlig i vores udstilling på Nationalmuseet en anden ravelg, og den mangler kroppen,« siger museumsinspektør Peter Vang Petersen fra Nationalmuseet. (Arkivbillede)

København: Slamsuger-chauffør Torben Toft Heidelbach fra Korsør gjorde et særligt fund, da han gik en strandtur i aftenmørket med hunden Sally kort før jul.

Uden at være klar over det, fandt han noget i tangen, der nu viser sig at være et af de ældste og mest sjældne kunstværker i Nordeuropa, skriver Ekstra Bladet.

- Jeg troede, at det var sådan en bideskinne af gummi, som spædbørn bruger, når de skal have tænder.

- Ja, jeg blev faktisk lidt irriteret over, at folk smider sådan noget i naturen, siger Torben Toft Heidelbach til Ekstra Bladet.

Bøjet over køkkenbordet, blev Torben Toft Heidelbach og hans kone alligevel enige med hinanden om, at det ikke var en bideskinne, men derimod en bearbejdet ravklump.

Torben Toft Heidelbach henvendte sig siden til Nationalmuseet, der straks undersøgte fundet.

Museet er ikke i tvivl om, at der er tale om et ravsmykke formet som en elg, der er omkring 13.000-14.000 år gammelt. Og det gør fundet til et af de mest sjældne danefæ.

- Det herlige ved det her nye fund er, at der ikke mangler noget. Vi har nemlig i vores udstilling på Nationalmuseet en anden ravelg, og den mangler kroppen, siger museumsinspektør Peter Vang Petersen fra Nationalmuseet til Ritzau.

Det er et særligt fint zigzag-mønster på ravklumpens overflade, der gør museet sikker på, at smykket er så gammelt og sjældent.

- Vi får næsten hvert år et enkelt hængesmykke ind. Men der går ti eller tyve år imellem, at de er skåret til, så de forestiller noget, siger Peter Vang Petersen om fundet.

Lignende fund i Nordeuropa kan ifølge ham tælles på én hånd. Sidst, Peter Vang Petersen selv så noget lignende, var da han for 20 år siden fik indleveret en ravbjørn fra Fanø.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.