Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Se meteorsværm i aften

Kigger du i aften og i nat op mod himlen, så er der stor chance for, at du vil få øje på mere end blot den runde måne og universets stjerner. Der vil nemlig være rig mulighed for at se meteorer.

Kigger du i aften og i nat op mod himlen, så er der stor chance for, at du vil få øje på mere end blot den runde måne og universets stjerner. Der vil nemlig være rig mulighed for at se meteorer. Foto: Scanpix
Kigger du i aften og i nat op mod himlen, så er der stor chance for, at du vil få øje på mere end blot den runde måne og universets stjerner. Der vil nemlig være rig mulighed for at se meteorer. Foto: Scanpix

Det astronomiske år skydes i gang med en sværm af stjerneskud.

Kvadrantiderne, eller Bootiderne, som det også kaldes, er en meteorsværm, der finder sted hvert år i starten af januar. Sværmen opstår, når Jordens bane overlapper med en støvsky efterladt af en komet. I tilfældet med Bootiderne formoder man, at resterne stammer fra objektet 2003 EH1, som er et stykke af en komet, der brækkede af for omkring 500 år siden.

Resterne i støvskyen kan så ses som meteorer på himlen, når de små stykker brænder op i atmosfæren grundet luftmodstanden.

I år vil de bedste betingelser for at observere meteorsværmen være i de tidlige morgentimer, omkring en time før solopgang. I morgentimerne skal du kigge mod nordøst, hvor der er størst chance for at se meteorerne, når de farer over nattehimlen. Her kan du pejle efter stangen på Karlsvognen, hvorfra meteorerne vil udstråle.

DMI: Der kommer huller i skydækket

Når meteorerne farer over himlen skulle der være en nogenlunde mulighed for at få et glimt af dem, forklarer vagtchef på Danmarks Meteorologiske Institut, Mogens Rønnebek.

»Vi har et frontsystem, som er på vej ind over landet. Når det frontsystem har passeret, klarer det op ved aftenstid. Først i Jylland og siden hen i resten af landet, hvor der fra omkring klokken 19 vil opstå huller i skydækket,« siger han, og forklarer, at der derfor nogle steder i landet vil være gode muligheder for at observere nattens meteorer.

Bevæger man sig i aften ud kan man se frem til en relativ lun omgang kiggeri. Nattetemperaturen vil ligge mellem fem og otte grader, og der vil være en lidt frisk sydvestenvind, forklarer Mogens Rønnebek.

Skulle vejret alligevel drille og vise sig fra sin overskyede side, så er der også hjælp at hente. USA’s rumfartsadministration NASA streamer nemlig allerede fra stjernehimlen i Huntsville, Alabama, hvor du kan følge de mange meteorer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.