Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sådan ser lydmuren ud

De fleste har hørt braget fra et fly, der overskrider lydens hastighed. Men lydmuren kan også ses.

Atomprøvesprængning på Bikini-øerne i 1946 med et eksempel på Prandtl–Glauert-singulariteten.
Atomprøvesprængning på Bikini-øerne i 1946 med et eksempel på Prandtl–Glauert-singulariteten.

Lige omkring det tidspunkt, hvor et fly eller en raket gennembryder lydmuren, kan man være heldig at se en let kegleformet skive af vanddamp omgive flyet.

Det amerikanske luftvåben har netop rundsendt et foto af en F-22 Raptor-fly, der under en øvelse ud for Alaska formede den karakteristiske vandmur ved en overflyvning med supersonisk hastighed af hangarskibet John C. Stennis.

Fænomenet er ikke fuldt forklaret, men vandmuren optræder oftest - men ikke altid - samtidig med at flyet overskrider lydens hastighed.

En singularitet
Vandmuren eller dampkeglen kaldes også for Prandtl–Glauert-singulariteten, som beskriver et punkt med et brat fald i lufttryk.

Man mener, at vandmuren skabes af vanddråber, der bliver fanget i et sådant ekstemt lavtryk i dalene mellem lydbølgerne. Det kan ske samtidig med, at lydmuren gennembrydes, men også før eller efter.

Ofte vil man omkring en atomsprængning kunne se et udtryk for Prandtl–Glauert-singulariteten. Og med lidt held kan man med lidt færre midler lave sin egen personlige Prandtl–Glauert-singularitet derhjemme.

Ved at knalde med en pisk, så der omkring piskesnerten dannes en tilfredsstillende lille røgsky (dvs. damp) ved hvert knald, har man skabt sin egen synlige lydmur.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.