Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sådan påvirker KOL din krop

400.000 danskere lider af lungesygdommen KOL. Er du blandt dem, risikerer du, at dine celler bliver slidt ned før tid. Det afslører et nyt, dansk studie.

Kombinationen af lungevævets store overfladeareal og den kraftige blodtilførsel øger risikoen for at stresse cellerne, når man ryger. Det kan føre til KOL og klip af cellernes indbyggede klippekort, telomererne. Telomerer forhindrer nedbrydning af kromosomernes ender. Længden af telomererne har betydning for, hvor længe organismen lever.
Kombinationen af lungevævets store overfladeareal og den kraftige blodtilførsel øger risikoen for at stresse cellerne, når man ryger. Det kan føre til KOL og klip af cellernes indbyggede klippekort, telomererne. Telomerer forhindrer nedbrydning af kromosomernes ender. Længden af telomererne har betydning for, hvor længe organismen lever.
I samarbejde medVidenskab.dk

Nedsat lungefunktion og lungesygdommen KOL nedsætter ikke alene din livskvalitet nu og her – det kan også forkorte din levetid ved at nedslide cellerne i din krop.

Det konkluderer et omfattende studie, der for nylig er gennemført af forskere fra Herlev Hospital og Københavns Universitet.

»Vores studie viser, at mennesker med slidte celler har 15 procent øget risiko for at lide af KOL eller nedsat lungefunktion. Der er altså en sammenhæng mellem KOL og slitage af kropsceller - en kobling, som vi endnu ikke har forstået til bunds, men som sandsynligvis kan føre til en ny måde til at finde frem til de folk, der allerede har eller som på sigt vil udvikle disse sygdomstilstande,« siger Line Rode, reservelæge ved Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev Hospital og ph.d. ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Danskere opdager gen for rygerlunger

Forskerne fandt ud af, hvor slidte cellerne er, ved at måle længden på cellernes såkaldte telomerer – kromosomernes endestykker - der beskytter cellens vitale arvemateriale, DNA.

Telomererne får klippet et stykke af, hver gang cellen deler sig, og på et tidspunkt er der ikke flere klip tilbage på klippekortet. I det øjeblik de beskyttende endestykker er væk, fungerer cellerne ikke længere og trækker deres vært med sig i døden.

Naturlig aldring forkorter altså cellernes telomerer, men forskergruppen har i tidligere forskning vist, at usund livsstil som f.eks. rygning sandsynligvis kan fremskynde effekten.

Årsagen har hidtil været ukendt, men Line Rode og hendes kollegaer havde en formodning om, at røgen forkorter telomerne indirekte ved enten at fremprovokere betændelsestilstande i lungevævet, ved at gøre lungerne dårligere til at optage ilt eller ved at kickstarte lungesygdommen KOL.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor risikerer man at hoste mere efter et rygestop?

For at teste den hypotese høstede forskerne i dette studie oplysninger om i alt 46.396 danskeres telomerer fra blodprøver, der var indsamlet fra to store befolkningsstudier, Østerbro-undersøgelsen samt Herlev/Østerbro-undersøgelsen.

Ved hjælp af en særlig biokemisk teknik kunne forskerne måle længden på hver enkelt forsøgsdeltagers telomer, som blev korrigeret for personernes forskellige aldre og BMI.

Forsøgsdeltagerne fik ved samme lejlighed også målt deres lungefunktion, der afslører, om en person har KOL, og hvor hårdt de er ramt af sygdommen.

Læs også på Videnskab.dk: Rygning øger trangen til kokain

Forskerne fandt en klar kobling mellem de to faktorer - dog en betydeligt svagere kobling, end man tidligere har fundet i mindre studier.

Hvor de små gamle studier med omkring et par hundrede forsøgsdeltagere indikerede, at personer med korte telomerer havde hele 28 gange større risiko for at have KOL, nåede det nye studie frem til, at forkortede telomerer giver en 1,15 gange større risiko.

»De andre studier har været små, og forsøgspersonerne har været mere håndplukkede end vores. Vores studie giver derfor i højere grad et mål for sammenhængen hos baggrundsbefolkningen. Størrelsen på vores studie giver desuden mulighed for at justere for flere faktorer end de små studier,« siger professor Børge Nordestgaard til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Passiv rygning dræber 600.000 årligt

At der er en kobling mellem telomerernes længde og KOL er blevet ret klart. Til gengæld ved forskerne endnu ikke, om det er KOL, der gør telomerne kortere, eller omvendt. Det siger studiet ikke noget om, og i princippet kunne det være en tredje faktor, der er skyld i begge dele.

Læs mere om forskernes teorier, og hvordan studiet kan være første skridt på vejen til at komme patienter med KOL til undsætning på Videnskab.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.