Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Så højt kan du bygge et Legotårn

Britiske forskere har regnet ud, hvor mange legoklodser, man kan stable oven på hinanden, før det vælter.

LEGO-tårnet i Prag der er 32,5 meter højt slog 8. september den hidtidige verdensrekord med 30 cm.
LEGO-tårnet i Prag der er 32,5 meter højt slog 8. september den hidtidige verdensrekord med 30 cm.

»Lad os bygge en by med et tårn, som når op til himlen,« lyder det i den bibelske myte om babelstårnet.

Helt op til himmeriget kan det nu ikke nå. Legotårnet. Men 3591 meter er da også en form for højde. Det kræver 375.000 klodser, og at du bygger helt lige. Ellers vælter tårnet, og klodserne vil blive spredt til alle verdenshjørner.

Der rasede ellers en heftig debat på den engelske nyhedsside Reddit om, hvor højt et legotårn teoretisk set kunne rage op i himlen. Det verbale slagsmål affødte 1200 kommentarer, men så tog BBC's radioprogram More or Less affære.

BBC kontaktede matematikeren Dr. Ian Johnson, som tog imod udfordringen.

»Det er ret spændende, for I rejser et helt nyt spørgsmål, og nye spørgsmål er interessante,« sagde han til BBC.

Han gik dog ikke i gang lige med det samme. Først sprang han over, hvor gærdet var lavest. Men google kunne ikke hjælpe, og han blev overrasket over, at alle svar var det rene spekulation.

Han måtte tage hårdere metoder i brug. En hydraulisk maskine! En sådan tingest kan mase blandt andet legoklodser, til det siger bang og går i stykker. På den måde finde ud af, hvor meget vægt en genstand kan bære.

Han forsøgte sig med en klassisk legoklods med målet 2 x 2. Det sagde ikke bang, men til gengæld smeltede den. Ian Johnson fandt frem til, at en klods kunne bære 432 kilo. Omregnet til meter gav det tallet 3591.

Men i praksis vil vind og vejr forhindre det enorme byggeri. Ifølge BBC er verdens højeste legotårn 32,5 meter og står i Tjekkiets hovedstad Prag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.