Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Receptmedicin slår flere amerikanere ihjel end narko

Receptpligtig medicin slår næsten tre gange så mange amerikanere ihjel som heroin og kokain til sammen. Myndighederne erklærer misbruget for en epidemi.

Receptpligtig medicin slår årligt mere end 36.000 amerikanere ihjel. Myndighederne slår alarm.
Receptpligtig medicin slår årligt mere end 36.000 amerikanere ihjel. Myndighederne slår alarm.

Hvert år bruger de amerikanske myndigheder milliarder af dollar på at bekæmpe salget og brugen af ulovlige stoffer. Men måske burde de flytte fokus til det lovlige indhold af amerikanernes medicinskabe.

En ny rapport offentliggjort af USA’s svar på Seruministuttet, Center for Disease Control and Prevention (CDC), viser en uhyggelig tendens. 36.450 amerikanere døde i 2008 som følge af en overdosis af receptpligtig medicin. Det er tre gange så mange, som dør af kokain og heroinmisbrug til sammen.

Smertestillende piller er den helt store skurk. Kendte mærker som Vicodin og OxyContin slog næsten 15.000 amerikanere ihjel i 2008, hvor rapportens seneste tal stammer fra. Og stigningen er enorm med 400 pct. flere døde på blot ni år.

- Vi er midt i en epidemi af overdosisdød forårsaget af receptpligtig medicin, siger Thomas Frieden, der er direktør for CDC, skriver magasinet The Daily.

Hvide middelklasse-mænd i farezonen

Flest mænd døde som følge af overdrevent medicinindtag, og den største risikogruppe findes blandt midaldrende hvide amerikanere, står der i rapporten.

Den giver ikke noget svar på, hvad der har forårsaget stigningen. Men CDC udtaler, at dødsfaldene mest af alt stammer fra hverdagsbrug af receptpligtig medicin og altså ikke beviste overdoser. Kun en ottendedel af dødsfaldene stammer fra deciderede selvmordsforsøg.

CDC bemærker, at smertestillende medicin bliver strøget ud over amerikanerne som konfetti. Der udskrives nok smertestillende piller hvert år til at medicinere hele den 300 mio. store amerikanske befolkning en hel måned. 12 mio. amerikanere brugte sidste år smertestillende medicin uden at lide af en egentlig lidelse. 

"Systemet er oversvømmet med medicin"

- Systemet er oversvømmet med medicin, der gør folk afhængige og holder dem afhængige, siger Thomas Frieden.

Apoteker i USA er meget anderledes, end dem vi kender i Danmark. Apotekerkæder som CVS og Duane Reade er oftest indrettet som store supermarkeder, hvor man kan købe alt fra stærkt smertestillende medicin til en pakke chips eller et par briller.

Og problemet er ikke et storbyfænomen, som man måske skulle tro. Den største gruppe af medicin-misbrugere befinder sig i tyndt befolkende områder i New Mexico, West Virginia og Nevada.

Koster samfundet 72,5 mia. dollar

CSC vil nu have den gigantiske amerikanske medicinalindustri til at betale for en del af den astronomisk store regning for gruppen af afhængige amerikanere. Ifølge tal fra myndighederne og forsikringsselskaberne koster medicinafhængigheden hvert år det amerikanske samfund 72,5 mia. dollar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.