Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Polio skal prikkes helt ud af verden

Poliodråber, som næsten har udryddet børnelammelse, forhindrer paradoksalt nok, at vi helt kan fjerne sygdommen. Danske forskere spiller en hovedrolle i det sidste seje træk mod polio.

Polio-dråber gives ud i Pakistan.
Polio-dråber gives ud i Pakistan.

De næste årtier er det knald eller fald for den 25 år gamle sundhedsplan i WHO om at udrydde polio globalt. Mere nøjagtigt gælder det om, at sukkerknalden skal falde.

Polio er stort set udryddet på verdensplan ved hjælp af den dråbevaccination, som de fleste voksne herhjemme nok husker at have fået på en sukkerknald hos lægen. Børn i den tredje verden er ikke altid så heldige at få sukker med dråberne på, men den orale polio- vaccine, OPV, er alligevel en sød vaccinationssucces.

Siden verdenssamfundet i 1988 besluttede at udrydde polio, er antallet af ofre styrtdykket fra hundredtusindvis om året til nogle få hundrede. Men kampen mod polio kræver enorme og vedholdende ressourcer hver dag.

Alene de seneste ti år er der givet ti milliarder doser poliovaccine til 2,5 milliarder børn. Det har sparet mindst 3,5 millioner børn for lammelser eller død, men sygdommen vender tilbage øjeblikkeligt, hvis vaccinationspresset lettes det mindste i et område, som det skete i Nigeria, hvor vaccinen fik et dårligt ry. Derfor er der stor interesse for at udrydde polio helt, men det forhindrer vaccinationsprogrammet paradoksalt nok selv.

Dråberne indeholder svækket virus, som i sjældne tilfælde kan mutere og blive smitsomt og sygdomsfremkaldende igen.

Det sker for færre end hver femte million vaccine, så det er ikke en væsentlig bivirkning sammenlignet med de mange liv, der er reddet.

Men hvis polio skal udryddes helt, skal dråbevaccinationen med det svækkede, men stadig levende virus erstattes af injektioner med en helt inaktivteret poliovirus, IPV, som i dag bruges i hele den vestlige verden. IPV er dyr, og det er her, de danske forskere kommer ind i billedet.

Kombinerer forskning og produktion

»Vi har den store udfordring at udvikle en poliovaccine, som er mindst lige så billig og effektiv som OPV, men som ikke giver risiko for, at virus reverterer,« siger Jes Dietrich, seniorforsker ved Statens Serum Institut, som har fået penge fra Bill & Melinda Gates Foundation til at udvikle en bedre og billigere udgave af IPV, som gives med et stik i armen,

IPV bruges allerede i dag i hele den vestlige verden, men stikkene er dyrere end dråberne, så danskerne arbejder med forskellige »adjuvanser« eller hjælpestoffer.

Adjuvanser kan både gøre en vaccine billigere at producere og betyde, at den virker bedre. Danskerne håber at udvikle en vaccine, der med et stik i armen kan give den beskyttende immuneffekt i tarmen, som indtil videre giver dråberne en fordel frem for den inaktiverede virus.

Seruminstituttet har en særlig status på udvikling af vacciner til sygdomme, der især plager fattige mennesker i den tredje verden.

»Seruminstituttet er enestående i verden med vores kombination af grundforskning og produktion. Vi har frihed ligesom universiteter til at bedrive grundforskning, og vi har samtidig en pipeline, som ellers kun ses i industrien,« siger Peter Lavætz Andersen, forskningschef ved Statens Serum Instut, som tidligere har fået solide legater fra Gates Foundation, bl.a. til udvikling af en vaccine mod tuberkoluse.

12.000 danskere med polio

Polio er ikke længere en plage i Vesten, selv om danske børn siden 2003 har måttet lide den tort at blive stukket med en nål for at slippe for polio i stedet for at spise sukkerknalder.

Den sidste store polioepidemi i Danmark var i 1952, hvor tusindvis af børn og unge blev lammede, og hvor 350 døde. Det sidste importerede poliotilfælde i Danmark var i 1983, men der lever stadig 12.000 mennesker her i landet med kroppe, som er mærket af polio.

»Mange af os kæmper i dag med alvorlige senfølger, som optræder mange årtier efter, at det første angreb af sygdommen er overstået. Polio er stadig en stor belastning, ikke kun for os selv, men da også for samfundet, som virkelig har taget godt hånd om os,« siger tidligere landsdommer Holger Kallehauge, formand gennem 40 år for PTU, Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.