Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pingvin-cam fra Antarktis

Japanske biologer satte kameraer og fartmålere på pingviner for at kortlægge deres jagt. Filmene er nu offentliggjort.

En pingvin har optaget en anden pingvin, på vej til at dykke ind under isranden for at fange krill og isfisk.
En pingvin har optaget en anden pingvin, på vej til at dykke ind under isranden for at fange krill og isfisk.

Aldrig før har krill og småfisk set så attråværdige ud på film, som på optagelserne af 11 adeliepingviners svømmen rundt efter føde i havet ved isranden om Antarktis.

Pingvinerne har selv uafvidende optaget filmene, der ligner "dashcam"-optagelser ud af forruden på en bil. Japanske forskere udstyrede i den antarktiske sommer 2010 pingvinerne med et kamera på ryggen og to accelerometere - et på halen og et på hovedet - så deres bevægelser nøje kunne analyseres.

Se tre pingvin-kam-optagelser
 
Adeliepingviners kostpyramide omfatter kun to fødevarer fra samme gruppe: Enten spiser de krill, små rejelignende dyr. Eller også spiser de den antarktiske isfisk, Pagothenia borchgrevinki.

Der er filmoptagelser med "førstepersons-synsvinkel" af pingvinernes jagt på begge dele i den lille samling, som er lagt ud sammen den videnskabelige artikel om pingvinernes fødeadfærd, som er publiceret i det amerikanske videnskabernes akademis tidsskriftet PNAS, Proceedings of the National Acadamy of Sciences.

Linking animal-borne video to accelerometers reveals prey capture variability

Formålet med at sætte kamara på pingvinerne var ikke at lave et YouTube-hit, men at analysere adfærden hos et rovdyr, mens det jager.

Optagelserne fra kameraerne og accelerometerne viste, at pingvinerne bevæger hovedet ekstremt hurtigt, når de jager, og at de tager mange byttedyr ad gangen. På de omkring halvanden time, som optagelserne varer, tager pingvinerne i gennemsnit 244 krill eller 33 isfisk. 

Jagten på isfisk gav mere stabile resultater end krillfiskeriet, hvor der kunne gå langt imellem at pingvinerne stødte på krill, men så var der til gengæld stor gevinst i kortere perioder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.