Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Penicillin frigjorde os seksuelt

Den seksuelle revolution begyndte allerede i 50'erne, og det var ikke P-pillens fortjeneste, siger amerikansk økonom.

Under Anden Verdenskrig blev amerikanske soldater for en sikkerheds skyld advaret både imod de slemme piger og de pæne piger. Man kan ikke kæmpe for fædrelandet med syfilis, så nul sex.
Under Anden Verdenskrig blev amerikanske soldater for en sikkerheds skyld advaret både imod de slemme piger og de pæne piger. Man kan ikke kæmpe for fædrelandet med syfilis, så nul sex.

Om prævention og promiskuitet hænger sammen er stadig et hedt debatemne i USA, men P-pillen har hverken skylden eller æren for at have udløst en bølge af seksuel frigørelse, som skyllede over verden i 1960'erne.

Det var muligheden for at behandle kønssygdomme med den relativt nyopdagede penicillin, som førte til friere sex allerede i 1950'erne, hævder nu en amerikanske økonom, som har analyseret historiske statistikker for at finde den egentlige sammehæng mellem promiskuitet, penicillin og prævention.

"Vi er ikke vant til at tænke på seksualadfærd i økonomiske termer, men det er vigtigt at gøre, fordi seksualadfærd påvirkes af incitamenter ligesom andre former for adfærd," siger Andrew Francis, økonom ved Emory universitetet i Atlanta, til MedicalXpress. 

Muligheden for at behandle syfillis og gonore med penicillin drev således "omkostningerne" ved løse sexforbindelser i bund, hvilket fik "efterspørgslen" efter de løse forbindelser til at stige.  Prævention var forlængst tilgængelig før 1960erne, selvom det ikke var i pilleform.

"Det er en almindelig antagelse, at den seksuelle revolution begyndte med en mere afslappet holdning til sex i 1960erne og med udviklingen af præventionsmidler som P-pillen. Beviserne tyder imidlertid stærkt på, at den moderne seksuelle æra blev skudt i gang af den udbredte brug af penicillin, der førte til et hurtigt tilbagegang af syfillis i løbet af 50erne," siger Andrew Francis.

For at finde den seksuelle revolutions udspring har Francis analyseret tre sæt af historiske data fra 1930erne og op gennem 1970erne, som han mener er mål for seksualadfærden. Han har set på andelen af børn født uden for ægteskab. På andelen af teenage-graviditeter. Og på udbredelsen af gonore.

"Så snart syfillistallene rammer bunden i midten af 50erne kan man iagttage en voldsom vækst i alle tre mål for risikabel seksuel adfærd," siger han.

I 1930erne og 40erne var syfilis den dødelige og frygtede kønssygdom, som AIDS blev i 1980'erne og 90'erne. I 1939 døde 20.000 amerikanere af syfilis, som først i 1943 begyndte at blive behandlet antibiotika.

Penicillin blev opdaget allerede i 1928, men brugen af det var meget begrænset, indtil amerikanerne under Anden Verdenskrig sendte antibiotika i store mængder ud til frontlinjen. Ikke kun for at hjælpe de sårede mod infektioner, men også for at holde soldaterne fri for kønssygdomme.

Efter krigen blev penicillin bredt tilgængelig mod kønssygdomme, og risikoen for at dø  af syfilis faldt med 75 procent, mens udbredelsen faldt med 95 procent. I realiteten blev sygdommen udryddet som faktor for seksualadfærd, mener Andrew Francis.

Betydningen af penicillin for seksualmoralen blev på ingen måde overset i 1950erne, hvor både gejstlige og politikere advarede mod at behandle den dødelige syfilis. Man risikerede at folk ville begynde at have mere fri sex. 

Artiklen med den økonomiske analyse af seksualadfærd er publiceret i "Archives of Sexual Behavior":  The Wages of Sin: How the Discovery of Penicillin Reshaped Modern Sexuality

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.