Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pas på ikke at give missen influenza

De fleste nye sygdomme kommer til os fra dyrene. Men syge mennesker kan også smitte dyr, og det er ikke kun dårligt nyt for dyrene.

Det ville da være synd, hvis den blev syg. Men det ville også være kattens på andre måder.
Det ville da være synd, hvis den blev syg. Men det ville også være kattens på andre måder.

Det er nok ikke en bekymring, der holder mange af os vågne om natten i disse tider, hvor aids, sars, ebola og dramatiske nye sygdomme står på spring i overskrifterne, og hvor børn i u-lande stadig dør af banale maveinfektioner.

Men det er ikke kun værd at bemærke for den trekvarte million danske kæledyrsejere, at vi potentielt kan bringe smitte hjem til vores kæledyr og gøre dem syge. For det har ikke kun følger for stakkels lille Mis og Fido, der bliver skidtmads.

Influenza er noget særligt

Influenzasæsonen er lige sparket i gang med frigivelse af årets vaccine. Lige nu hører vi mest om influenza uden forstavelser som svine- eller fugle-, men de senere år er de fleste af os blevet smerteligt bevidste om, at hovedparten af de helt nye sygdomme eller de mere farlige variationer af kendte sygdomme oftest kommer til os fra dyrene.

At vi selv kan smitte dyrene tilbage igen kan virke som en helt rimelig tak-for-sidst, men selv den mest hårdhjertede dyrehader har en egeninteresse i at forhindre smitte til dyrene.

"Vi bekymrer os meget om zoonoserne, som er overførsel af sygdomme fra dyr til mennesker. Men de færreste tænker over, at mennesker også kan overføre sygdomme til dyr, og at det rejser spørgsmål om mutationer, nye virusformer og sygdomme der udvikler sig, så de kan smitte mennesker på nye måder. Og så er der selvfølgelig også hensynet til dyrenes sundhed," siger lektor i veterinærmedicin Christiane Loehr fra Oregon State University.

Dyrene skal undersøges for smitte

Hun er en af en række amerikanske forskere, der i anledning af starten på influenzasæsonen på den nordlige halvkugle har indledt en kampagne for større bevidsthed om smitte fra mennesker til dyr.

Den primære bekymring ved denne omvendte zoonose er i princippet den samme, som når enkelte mennesker smittes af fugle- eller svineinfluenza. Når virus bevæger sig fra en art til en anden, kan den både blive farligere, og den kan blive i stand til at smitte på nye måder.

Der er mange sygdomme, vi ved, at mennesker kan smitte dyr med, og nogle af dem giver store problemer i landbruget. Også de vilde dyr kan være udsatte, hvis menneskesygdomme spredes til dem. Men der er særligt fokus på influenza og kæledyr på grund af virussets helt særlige egenskaber og vores særlige forhold til kæledyr, som gør smitte mere sandsynlig.

"Alle virusser kan mutere, men influenza er særligt bekymrende, fordi den relativt let kan ændre så stor en del af sig selv," siger Loehr.

Den første sikre overførsel af den pandemiske influenza H1N1 fra et menneske til en kat blev registreret i 2009 i Oregon. Katten døde og nåede ikke at smitte andre katte eller give sygdommen tilbage til et menneske.

Siden da har yderligere 13 katte og en hund fået konstateret den pandemiske H1N1, der også er kendt som svineinfluenzaen på grund af sin oprindelse. Kæledyrene har været så syge, at de er blevet bragt til dyrlægen, og en stor del af dem er endt med at dø af luftvejsinfektion, som også hos mennesker er en livsfarlig komplikation ved influenza.

Forskerne ønsker en bredere undersøgelse af influenzavirus i katte og hunde, så de kan afdække omfanget af smitte og farligheden af sygdommen hos dyrene.

"Det er rimeligt at antage at der er mange flere tilfælde end dem, vi kender til. Og når som helst der er tale om virussmitte i en ny art, har vi grund til at være bekymrede. Det er en sort kasse af usikkerhed og vi ved ikke, hvad det kan komme til at betyde. Hvem kan love, at den næste pandemi ikke skyldes en katteinfluenza? Vi vil bare meget gerne vide mere," siger Loehr.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.