Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pandabjørnen løber tør for mad

Forskere forudser, at det bliver så varmt i Kinas bjerge, at pandaens favoritret, bambus, ikke længere kan vokse der. Det kan betyde enden for pandaen.

Pandaen lever næsten udelukkende af bambus og kan spise op til 14 kilo friske bambusskud om dagen.
Pandaen lever næsten udelukkende af bambus og kan spise op til 14 kilo friske bambusskud om dagen.

Den truede pandabjørn klamrer sig til livet med det yderste af kløerne i Kinas bambusskove.

Men måske kæmper den forgæves for sin overlevelse, og måske kæmper de mange mennesker, organisationer og myndigheder, der vil den det så godt, også forgæves.

Pandaen lever nemlig af bambus, og bambus vil fremover pga. global opvarmning få mere end svært ved at gro der, hvor pandaen i dag lever.

Så med mindre bambus formår at sprede sig til køligere områder i de bjerge, hvor den gror, og med med mindre pandaen formår at følge med, så er det det slut med den kære bjørn i naturen.

Sådan lyder advarslen fra forskere, der på baggrund af klimamodeller for det kommende århundrede når frem til, at pandaen kan blive alvorligt ramt på kosten i fremtiden.

Forskerne bag fremtidsprognosen understreger, at der er håb for pandaen. Hvis der vel at mærke bliver skruet ned for drivhusgasserne nu.

- Det er hårdt. Men der er håb, hvis vi handler nu, siger en af forskerne, Jianguo Liu fra Michigan State University, til livescience.com.

Prognosen er baseret på en række klimamodeller, der alle peger på opvarmning i større eller mindre grad i Qinling-bjergene i Kina, der udgør en fjerdedel af pandaens samlede udbredelsesområde.

Forskningen i pandaens fremtid er offentliggjort i tidsskriftet Nature Climate Change.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.