Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nyt våben i kampen mod bakterier i fisk

Bakterier, der dræber fiskeyngel, kan sandsynligvis bekæmpes med naturligt forekommende bakterier og vira. Det er hypotesen i et nyt, stort danskleddet projekt med stort eksportpotentiale.

Fiskeopdrættere har problemer med, at deres fiskelarver bliver syge. Men nu skal ny forskning finde metoder, så naturligt forekommende bakterier og baktiere-vira kan sættes ind i kampen mod sygdommene.
Fiskeopdrættere har problemer med, at deres fiskelarver bliver syge. Men nu skal ny forskning finde metoder, så naturligt forekommende bakterier og baktiere-vira kan sættes ind i kampen mod sygdommene.
I samarbejde medVidenskab.dk

Hele 40 procent af al verdens spise-fisk kommer i dag fra hav- eller dam-brug. Nu vil et nyt stort dansk ledet forskningsprojekt sandsynligvis muliggøre, at der kan ske yderligere vækst inden for opdræt af havfisk som torsk og pighvar.

Det er nemlig et stort problem for opdrætterne, at visse havfisk – særligt når de er helt små, i det såkaldte larvestadie – utroligt let bliver syge af bakterieinfektioner. Tit er det nødvendigt at give de små væsner medicin – antibiotika.

Men det vil både myndighederne og producenterne gerne undgå, på grund af risikoen for udvikling af antibiotika-resistens hos bakterier.

»Både af hensyn til mulig vækst i fiskeproduktionen og af hensyn til fødevaresikkerhed, vil vi forsøge at afhjælpe denne flaskehals. Vi vil finde naturligt forekommende bakterier og bakterie-virus, der kan bekæmpe de bakterier, der gør fiskelarverne syge. På den måde kan producenterne undgå at bruge antibiotika, og man kan forhåbentlig stabiliserer produktionen« siger Lone Gram, professor ved DTU Fødevareinstituttet.

Læs også på Videnskab.dk: Bakterier spiller kortspil med resistens

Det Strategiske Forskningsråd har netop bevilget 14,6 millioner kroner til Lone Gram og hendes samarbejdspartnere til at arbejde med larver og yngel fra torsk, pighvar, østers, havaborre og brasen.

Projektholdet tæller både forskere og virksomheder fra Danmark, Grækenland og Norge. Fiskeopdræt er en verdensomspændende industri, og opdrætterne kæmper med de samme problemer:

  • I enhver produktion, hvor der er mange individer – for eksempel kyllinger eller planter – vil der være stor risiko for, at de smitter hinanden med sygdomme. Det samme gælder for fisk, og mange fisk er særligt sygdoms-udsatte, når de er helt små larver, der bare er på størrelse med et knappenålshoved.
  •  Fiskeopdrætterne må derfor, når der er tale om bakterie-infektioner, behandle med antibiotika på samme måde, som varmblodede dyr og mennesker medicineres. Men det vil både de og samfundet helst undgå. Hvis de bruger for meget medicin, kan de fiske-skadelige bakterier udvikle resistens overfor antibiotika – og så står opdrætterne helt uden våben i kampen.

Læs også på Videnskab.dk: Derfor slipper du ikke for bakterier på hospitalet

Forskerne er desuden bekymret for, at resistens kan overføres til bakterier, der gør mennesker syge. Det vil nemlig betyde, at vi på et tidspunkt i fremtiden ikke kan antibiotika-behandle bakterie-infektioner hos mennesker.

»Vi vil derfor finde måder, så man kan bekæmpe sygdomme hos marine fiskelarver i akvakultur uden at bruge antibiotika. I stedet vil vi bruge biologisk bekæmpelse. Vi vil finde frem til de mikroorganismer, der er de sygdomsfremkaldende bakteriers naturlige fjender, og bruge dem til at forebygge og helbrede sygdomme.«

»Projektet går altså ud på at finde mikroorganismer, der bekæmper de skadelige bakterier. Vi vil både isolere bakterier, der bekæmper bakterier, men også virus, der specifikt angriber bakterier. Efter isolering kan vi styrke deres tilstedeværelse i larve-opdrættet. På den måde kan de holde skadelige bakterier nede,« siger Lone Gram.

Læs også på Videnskab.dk: Resistente bakterier kan sprede sig fra jorden

Forskningsprojektet har fået både universiteter og firmaer op ad stolen for at bidrage. Potentialet er nemlig stort – og projektet har blandt andet en appel til Kina, hvor der er en meget stor akvakultur-sektor.

»Kina er verdens største producent af opdrætsfisk. Blandt andet har de opdræt af pighvar. Tænker man først i kinesisk skala, kan det her pludselig blive stort.«

»Lige nu kan vi ikke gøre projektets effekt op i kroner og ører, eller i estimater over reduktion af antibiotikaforbruget. Den slags kan vi først skønne, efterhånden som vi får arbejdet med tingene,« slutter Lone Gram.

Læs mere om de konkrete strategier, der skal tages i brug i kampen mod bakterier, og hvordan forskerne har ladet sig inspirere af metoden til at holde HIV-virus i skak.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.