Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny viden: Dit håndtryk afslører, hvor gammel du bliver

Om du har et fast eller et slattent håndtryk kan måske sige noget om din personlighed.

Men håndstyrken kan også afsløre vigtige detaljer om dit helbred, viser ny forskning, der netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Forskere ved det canadiske McMaster University har undersøgt sammenhængen mellem muskelstyrke og risikoen for at udvikle alvorlige sygdomme blandt 140.000 voksne i aldersgruppen 35 til 70 år fra 17 forskellige lande.

Og deres hovedkonklusion er, at håndens gribestyrke kan bruges som en målbar indikator på nedsat muskelstyrke og dermed risikoen for blandt andet hjerte-karsygdomme, blodpropper og for tidlig død.

»Gribestyrken kan være en nem og billig metode til at teste en persons risiko for tidlig død og hjerte-karsygdomme. Læger og andet sundhedspersonale kan måle gribestyrken for at identificere alvorlige sygdomme,« udtaler forsker Darryl Leong fra McMaster University i The Lancet.

Testpersonerne i undersøgelsen fik målt deres håndtryk med et såkaldt »dynamometer«, og det viste sig blandt andet, at en nedsat gribestyrke på 5 kilo medførte en 15 procents højere risiko for at dø tidligere i forhold til andre mennesker.

Forskerne konkluderer desuden, at håndstyrken er en bedre indikator til at måle helbreds-faktorer end blodtrykket.

Dr. Darryl Leong tilføjer, at der er behov for yderligere forskning for at fastslå, hvorvidt det omvendte scenarie - en kraftigt forøget muskelstyrke - også kan have en negativ effekt i forhold til udviklingen af sygdomme.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.