Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu kan kirurgerne udslette uregerlige svulster i organerne

Tidligere har det ikke været muligt at fjerne svulster i organer, der bevæger sig, f.eks. leveren. Men det bliver det nu ved hjælp af et nyt operationsværktøj, som benytter sig af højintensiv ultralyd og giver mulighed for at arbejde i realtid.

Arkivfoto: Malte Kristiansen
Arkivfoto: Malte Kristiansen
I samarbejde medVidenskab.dk

En ældre mand har en dødelig leversvulst, som ikke kan opereres væk på en normal måde.

Den ligger for tæt på store blodkar, og det er usikkert, om patienten kan tåle en så stor operation. I stedet lægges han ind i en MR-maskine. Derefter placeres en stor ultralyd-sonde på hans mave.

Sekunder senere kommer tredimensionelle billeder af hans bug og lever op på en computerskærm.

Med millimeterpræcision indstiller patientens læger en maskine, som skal sende højintensive ultralydbølger ind i svulsten, ved hjælp af den specielle sonde og det tredimensionelle ultralydkort.

Så trykker de på en knap, og ultralydbølger fra mange hundrede elementer fokuseres ind mod svulsten. Inde i kroppen varmes det skadelige væv op til 85 grader, indtil alle svulstceller er døde.

Dette scenarie kan snart blive en realitet ifølge det norske medie forskning.no, skriver Videnskab.dk.

Nogle minutter senere er operationen færdig, og patienten kan rejse sig op og spadsere ud af operationsstuen.

»Historien om denne mand er langt fra fantasi, men henviser til kliniske pilotforsøg gennemført ved et sygehus i Rom,« fortæller seniorforsker og projektleder Thomas Langø ved Sintef (Selskapet for industriell og teknisk forskning ved Norges tekniske høgskole) til forskning.no.

Han har i mange år arbejdet med såkaldt billedstyret kirurgi og ultralyd i tæt samarbejde med kirurger ved St. Olavs hospital i Trondheim. Nu skal han og hans kolleger videreudvikle værktøjet, som hedder MRgFUS, eller såkaldt MR-vejledt fokuseret ultralydsterapi.

Læs også hos Videnskab.dk: Nyt våben mod kræftsvulster der flytter sig

Målet er at gøre metoden tilgængelig også til at fjerne svulster i organer, som bevæger sig under behandlingen.

»Når hjertet slår, og patienten trækker vejret, bevæger de bløde organer i bugen sig, for eksempel lever og nyrer. Det gør, at det er meget sværere for kirurgerne at benytte denne teknologi for at ramme svulster i denne del af kroppen nøjagtigt.«

»Derfor er denne metode indtil videre kun godkendt til behandlinger af godartede tumorer i livmoderhalsen,« fortæller Thomas Langø.

Udfordringer er at lave et værktøj, som gør, at kirurgerne kan rammer svulster i bevægeligt væv med millimeterpræcision og i realtid.

Læs også hos Videnskab.dk: Computeren skal lære at optegne kræftsvulster

»Ultralyd som afbildningsværktøj og vejledningsværktøj i behandling inden for kirurgi er noget vi på Sintef har arbejdet med i mange år. Dette er en teknologi, som er ideel at kombinere med højintensitet fokuseret ultralyd som terapeutisk metode,« siger Thomas Langø.

»Oveni har vi store datasæt, som beskriver kroppens indre og hvordan de forskellige organer bevæger sig. Ikke mange forskningsmiljøet i verden kan lave et billede og samtidigt spore bevægelsen af organer og svulster på den måde, vi gør.«

Det forskerne skal gøre er at visualisere og spore bevægelsen af blødt væv med såkaldt 4D-ultralyd. Det betyder tredimensionelle billeder i realtid.

»4D er det samme som 3D plus tid,« forklarer Langø.

Læs også hos Videnskab.dk: MR kan finde modstandsdygtige svulster

Arbejdet foregår i samarbejde med et team af italienske læger og forskeren fra Skotland, Tyskland og Schweiz.

Thomas Langø forklarer udfordringer som at skulle skyde på et bevægeligt objekt: Det betyder, at kirurgen skal have et billedværktøj, som gør det muligt at ramme det bevægelige organ uden tidsforsinkelse.

Systemet skal altså kunne forudse, akkurat hvor den del af svulsten, som skal destrueres, befinder sig nogle få millisekunder frem i tiden. Dette skal man gøre mange gange, indtil man har ødelagt hele svulsten.

Målet er i første omgang at skabe en simulator, som gør det muligt for kirurgerne at test-operere patienterne virtuelt. Dette skal afgøre, om MRgFUS er den rette metode at bruge på den aktuelle patient og svulsten. Hvis dette går godt, skal patienten opereres i virkeligheden.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Fremtidens strålebehandling: skræddersyet og skånsom

3D-billeder af cellegift giver håb om ny antibiotika

Danskere finder nye, lysende proteiner

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.