Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ni cm stor bille fundet nær København

Den næsten 10 centimeter store kæmpebille eghjorten er alligevel ikke uddød i Danmark. Et eksemplar af billen er sensationelt dukket op ved København.

Officielt lever Europas største bille, eghjorten, ikke længere i Danmark. Ifølge sagkundskaben blev det sidste eksemplar af den fredede bille observeret ved Vejle Fjord omkring 1970. Men for få dage siden fandt et ægtepar en han-eghjort i deres have tæt ved Hareskoven nord for København, oplyser Skov- og Naturstyrelsen.

»Det er noget af en sensation. Vi troede, at eghjorten for længst var uddød herhjemme. Men vi har fået fotos af billen, og der ér tale om en eghjort. Det er en glædelig nyhed for den danske natur,« siger biolog Hans Erik Svart fra Skov- og Naturstyrelsen.

En eghjort-han kan blive op til ni centimeter lang. Den har et stort hoved og kæmpestore, kraftige kindbakker, som kan minde om et hjortegevir - deraf navnet.

Hunnen bliver op til fem centimeter og har et smallere hoved uden kraftige kindbakker. Hannen er rødbrun til sort, hunnen mere brunlig.

Biologerne aner ikke, hvorfor eghjorten pludselig dukker op i den danske natur igen.

»Vi har fået at vide, at eghjorten levede i nogle trækævler, der havde ligget i en have i over 10 år. Men vi kan jo håbe på, at når der er set én, er der også flere,« siger Hans Erik Svart.

Eghjorten er beskyttet af en række konventioner og EU-direktiver. Dermed er den fredet og må derfor ikke indsamles og ikke slås ihjel, selvom den ser drabelig ud når den kommer tungt flyvende som et overlastet transportfly.

Skov- og Naturstyrelsen er bekendt med det nøjagtige findested af eghjorten samt navnet på ægteparret, der har fundet den. Ægteparret ønsker at være anonymt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.