Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

NASA jubler over uudforsket område på Mars

Jagten på rindende vand og spor efter liv på Mars fortsætter. Fartøjet Curiosity skal for første gang grave og tager sine jordprøver et lovende sted.

Rumforskere kalder et nyopdaget område på Mars ved navn Yellowknife Bay for en regulær jackpot, når det gælder søgningen efter vand. NASA-fartøjet Curiosity, der her ses i en computeranimeret version, skal nu afsøge området.
Rumforskere kalder et nyopdaget område på Mars ved navn Yellowknife Bay for en regulær jackpot, når det gælder søgningen efter vand. NASA-fartøjet Curiosity, der her ses i en computeranimeret version, skal nu afsøge området.

NASA-fartøjet Curiosity triller i disse dage rundt på en uudforsket del af Mars. Det er en særlig begivenhed. Særligt, fordi NASA er overbeviste om at deres avancerede, fjernstyrede bil vil finde om ikke rindende vand, så nyere spor efter det. Og måske efter liv. Der er hundredvis af årer i stenoverfladen og sandsten. Det vidner om en våd fortid, beretter Los Angeles Times.

- De her sten er gennemvædet af vand, siger missionsforsker John Grotzinger til avisen.

Men missionen er også særlig, fordi den rullende Curiosity for første gang skal grave og sende sine resultater tilbage til Jorden. NASA har glædet sig til at tage flere af det milliarddyre forskningsredskabs egenskaber i brug.

NASAs jackpot

Rumforskerne kalder det nye område ved navn Yellowknife Bay for en regulær jackpot. Og ifølge forsker på mars-missionen John Grotzinger kan resultaterne herfra blive banebrydende.

- Dette er noget, vi har ventet tålmodigt på, og vi har måttet acceptere en del risici for at nå frem til destinationen. Det har været meget spændende, siger Grotzinger.

Rover begynder at grave i løbet af de næste to uger, dog bliver jordprøverne i denne omgang kun fem centimeter dybe. Der er tale om helt nyt udstyr, og NASA forventer nogle bump på vejen.

- Vi bliver ikke overraskede, hvis det hele ikke går som planlagt i første forsøg, siger projektleder Richard Cook og understreger, at missionen allerede er lidt bagefter.

- Den slags sker, når missioner er så komplekse som denne. Der er utroligt mange interessante ting at kigge på, siger Cook.

Første gang NASA beviste, at der har været vand på Mars var den 31. juli 2008. Det skete i form af en frossen jordprøve fra Phoenix Mars Lander.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.