Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mytisk kæmpeblæksprutte fanget på film for første gang

Japanske forskere har for første gang filmet kæmpeblæksprutten, der i utallige myter går under navnet 'Kraken'. Se video her.

Videobillede af kæmpeblæksprutten fra NHK og Discovery Channel frigivet 7. januar. Videoen er taget på 630 meters dybde, og blæksprutten er omkring otte meter lang. De største eksemplarer kan blive 15 meter lange.
Videobillede af kæmpeblæksprutten fra NHK og Discovery Channel frigivet 7. januar. Videoen er taget på 630 meters dybde, og blæksprutten er omkring otte meter lang. De største eksemplarer kan blive 15 meter lange.

For første gang nogensinde er det lykkedes japanske forskere at filme levende billeder af den flere meter lange kæmpeblæksprutte (Architeuthis) i dens naturlige omgivelser ud for Ogasawara øerne i Stillehavet.

Med sine lange fangarme skulle kæmpeblæksprutten ifølge myterne kunne omfavne selv de største skibe og trække deres besætning med sig ned i dybet og den visse død.

I utallige historier går den under øgenavnet 'Kraken'. Bedst kendt er den dog som det søuhyre, der gik til angreb på ubåden Nautilus i Jules Vernes berømte bog 'En verdensomsejling under havet', eller som den glubske fjende, som James Bond bekæmper i filmen Dr. No.

Brugte selvlysende lokkemad

Forskerne fangede kæmpeblæksprutten på film ved hjælp af selvlysende lokkemad, der skulle imitere en vandmand. Det skete på 630 meters dybde, og forskerne fulgte den ned i dybet, inden de sidst mistede synet af den.

Blæksprutten lever normalt på 1.200 meters dybde, og netop derfor er det svært at studere den yderligere.

Se videoen med kæmpeblæksprutten her (eksternt link).

Hidtil er det lykkedes at indsamle viden ud fra eksemplarer, der er skyllet op på land, eller som har sat sig fast i fiskeres dybhavstrawl.

De nyeste billeder viser en lille udgave af det berygtede søuhyre på omkring otte meter. Et velvoksent eksemplar af blæksprutten kan ifølge forskere nå en længde på 15 meter og have øjne så store som tallerkener. 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.