Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Monsterbille slippes fri på Sjælland

Til sommer vil den op til ni centimeter store bille, eghjorten, blive genudsat i den danske natur. Bl.a. i Dyrehaven nord for København.

Haneghjorten kan måle op til ni centimeter, hunnen op til fem centimeter. Her er en han og en hun ved at parre sig.
Haneghjorten kan måle op til ni centimeter, hunnen op til fem centimeter. Her er en han og en hun ved at parre sig.

Med svenske biller og danske myndigheder som kongemagere er kongen af Danmarks insekter klar til at erobre den trone, han mistede for mange årtier siden.

Europas største bille, den mægtige og op til ni centimeter store eghjort, er nemlig klar til at gøre comeback herhjemme.

Til sommer vil billen med de store kindbakker blive sluppet fri en række steder i bl.a. Nordsjælland, som Naturstyrelsen er i gang med at gøre klar til den.

Styrelsen vil søge de svenske myndigheder om lov til at importere 60 voksne biller og omkring 1.400 larver fra Sverige og sætte dem fri i Dyrehaven og Gribskov i de udvalgte arealer, der bliver indrettet til dem. Ud over Nordsjælland vil der også blive sat biller og larver fri i Rold Skov og på Æbelø.

Hvert af de fire områder vil blive beriget med 15 voksne hunner og hanner og omkring 350 larver. I områderne vil der være lidt langt mellem træerne, sådan som billen foretrækker det. Og der vil være halvdøde træer med råddent ved og gennemvædede stammer på jorden, sådan som den fede eghjortlarve kan lide det.

Styrelsen bereder i Gribskov vejen for kongens genkomst ved bl.a. at sprænge nogle af træerne. Det nedbryder dem hurtigere, så skoven bliver som en naturlig, lysåben græsningsskov med masser af dødt ved.

Ifølge naturvejleder Anne Johannisson, Naturstyrelsen, skal der stå 30-50 bøge- og egetræer pr. hektar.

Projektet med at genudsætte eghjorten er ifølge specialkonsulent Hans Erik Svart, Naturstyrelsen, enestående i europæisk sammenhæng, og han beskriver det som et pionerarbejde.

- Det er et dyr, vi gerne vil have tilbage i dansk natur. Hvis den kan trives i det døde ved, vil mange andre arter også kunne det, siger han og tilføjer, at importen fra Sverige "gerne skulle være stor nok til at sikre bæredygtige, lokale bestande":

- Men vi er nødt til at hjælpe den på vej. Den har ikke en chance for at flyve til Danmark selv.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.