Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mikroskopisk dværg-punktumbille lever i Danmark

Se verdens måske mindste bille, der for første gang er fundet i Danmark.

Den blot 0,4 mm lille dværg-punktumbille kan nu ses live. Foto: Statens Naturhistoriske Museum
Den blot 0,4 mm lille dværg-punktumbille kan nu ses live. Foto: Statens Naturhistoriske Museum

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men verdens måske mindste bille lever altså i Danmark.

Således kan Statens Naturhistoriske Museum meddele, at den såkaldte dværg-punktumbille på blot 0,4 mm nu er fundet herhjemme.

Billen er opdaget i et samarbejde mellem svampeekspert Christian Lange og billeekspert Jan Pedersen fra museet.

I anledningen af fundet er det muligt at se en dværg-punktumbille i et mikroskop på Zoologisk Museum fra i dag og frem til 9. december.

Billen har ikke været let at finde, men et godt sted at lede efter den er i den svamp, pile-ildporesvamp, som den er tæt knyttet til.

- Dværg-punktumbillen blev opdaget for første gang i 1989 i Sverige, og der har været en klar forventning om, at den også måtte findes i Danmark, forklarer Jan Pedersen:

- Men grundlæggende ved vi meget lidt om billen. Den lever formentlig hele sit liv, fra æg til voksen bille, på svampen, hvor den spiser de næringsrige svampesporer. Men vi ved ikke, hvor gamle de kan blive, eller hvor længe de er om at udvikle sig.

Ud over Danmark er billen kun fundet i Sverige, Norge og Finland, men den er højst sandsynlig overset i hele svampens udbredelsesområde, hedder det i en pressemeddelelse fra museet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.