Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mars-slideren triller ind i sit tiende år

For tre år siden mistede Opportunity sin tvilling, Spirit, men mod alle odds kan den trofaste Mars-rover i dag holde ni-års-dag på den røde planet.

Tre generationer af Mars-rovere: Til højre den store Curiosity. Forrest den lille Sojourner. Bagest Opportunity og Spirit. Alle køretøjerne er fuldt funktionsdygtige og blev brugt til prøvekørsler på Jet Propulsion Laboratory i Californien, som leder NASAs Mars-udforskningsprogram.
Tre generationer af Mars-rovere: Til højre den store Curiosity. Forrest den lille Sojourner. Bagest Opportunity og Spirit. Alle køretøjerne er fuldt funktionsdygtige og blev brugt til prøvekørsler på Jet Propulsion Laboratory i Californien, som leder NASAs Mars-udforskningsprogram.

I august sidste år landede det selvkørende rumlaboratorium Curiosity på Mars under stor bevågenhed, og det var uden tvivl en enestående teknisk bedrift.

Men på den røde planet befandt sig allerede et menneskeskabt køretøj, Opportunity, som har trillet rundt deroppe og udført opgaver siden den 25. januar 2004, hvor den landede tre uger efter sin identiske tvilling Spirit

Space.com: Amazing Mars Discoveries By Rovers Spirit & Opportunity


De to selvkørende laboratorier i golfvogns-størrelse vejede en femtedel af den 1 ton tunge Curiosity. Oprindeligt skulle de to tvillingerovere bare være funktionsdygtige i tre måneder, hvor de skulle søge efter spor af vand omkring hver deres landingsområde. De leverede hurtigt de forventede resultater, som viste at Mars ikke altid har været tør og iskold, men tidligere var en varmere og fugtigere planet.

Efter at have leveret overskrifter om mulighed for liv på Mars fortsatte de tvillingerne med at køre og køre og køre. De overgik efterhånden alle håb om holdbarhed. I 2009 kørte Spirit dog fast i sandet, og i 2010 holdt den helt op med at sende signaler hjem til jorden.

Opportunity trillede ufortrødent videre. Ganske langsomt og de senere år ikke med det store videnskabelige afkast, selvom billederne blev ved med at være fantastiske.

Gå på opdagelse på Mars

Spirit og Opportunity var ikke de første rovere på Mars. I 1997 landede Mars Pathfinder og åbnede en luge, så den kun 10 kilo tunge Sojourner kunne køre ud og tage prøver af atmosfæren og overfladematerialet.

Det var første gang i 23 år en mission til Mars var endt med en lykkelig landing, siden de to Viking-sonder blev kastet ned på planeten i 1976. Viking 1 og 2 kunne ikke selv køre omkring, men deres resultater førte til et stort spring fremad i vores viden om Mars.

I 2003  mislykkedes et europæisk forsøg på at sende en rover til Mars. Beagle 2 var udstyret med et to-tal i sit navn, selvom det var den første Mars-rover, fordi den var navngivet efter det fartøj som førte Charles Darwin på hans ekspeditioner.

Beagle 2 blev sendt op fra Baikonur og fløj næsten hele vejen til Mars, inden man mistede kontakt med den 206 dage senere, få dage før den skulle være landet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.