Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mand kureret for hiv med genterapi

Forskere har med genterapi formået at kurere en patient for hiv. Dermed kan genterapi blive et alternativ til medicin og vaccine mod sygdommen.

For første gang er det lykkedes at kurere en hiv-smittet patient, således at patienten ikke længere har hiv-virus i blodet og dermed er rask.

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra tyske forskere, efter at de tilsyneladende har gjort en 42-årig hiv-smittet mand rask efter at have behandlet ham med genterapi i form af en knoglemarvstransplantation.

Behandlingen af den hiv-smittede begyndte for 20 måneder siden, og i dag er det ifølge forskerne ikke muligt at finde spor af hiv i prøver fra bl.a. mandens blod, knoglemarv og andre former for væv.

Dermed kan genterapi blive et nyt og effektivt, men også meget dyrt våben i kampen mod hiv. Der er fortsat lange udsigter til at udvikle en vaccine mod sygdommen, ligesom livsforlængende medicin ikke kurerer, men kun symptombehandler hiv.

Det er lykkedes forskerne fra hospitalet Charite Universitätsmedizin Berlin at kurere den 42-årige, efter at de har behandlet ham med stamceller fra en donor med en speciel genetisk variation.

Forskerne har sprøjtet stamceller fra donoren ind i knoglemarven på den 42-årige, hvor de er begyndt at danne nye blodceller, der modsat patientens egne celler er modstandsdygtige over for hiv.

Den genetiske mutation, CCR5-delta 32, betyder, at de såkaldte CCR5-receptorer mangler på celleoverfladerne. Dermed kan hiv-virus ikke trænge ind i cellerne og inficere dem, fordi det er nødt til at bruge receptorerne til at komme ind i cellerne.

Mutationen er vidt udbredt i det nordlige Europa og opstod formentlig for flere tusinde år siden. Ifølge nogle eksperter helt tilbage i tragtbægerkulturen fra cirka 4000- 2800 f.Kr. eller i begyndelsen af den efterfølgende enkeltgravskultur. Ifølge andre eksperter i vikingetiden eller i den tidlige middelalder.

Vigtigt gen
Over hver femte dansker har arvet mutationen i CCR5-genet fra den ene af deres forældre. Det betyder, at de, hvis de bliver smittet med hiv, er længere om at udvikle sygdomme.

Desuden er der en-to procent af danskerne, der ligesom donoren til den 42-årige tysker har arvet mutationen fra begge forældre. De er i praksis resistente over for hiv og derfor så godt som umulige at smitte med sygdommen.

"Dette tilfælde understeger, hvor vigtig en rolle genet CCR5 spiller i forbindelse med overførsel og udvikling af hiv," siger professor Eckhard Thiel fra hospitalet i Berlin om behandlingen af de 42-årige patient.

Tyskerne understreger dog, at det på baggrund af en enkelt vellykket behandling af en patient "vil være useriøst at give håb og love behandling til de millioner af hiv-inficerede" rundt omkring i verden.

Professor på Skejby Sygehus og formand for AIDS-Fondet, Lars Østergaard, ser genterapi som et interessant, men ikke realistisk alternativ til en hiv-vaccine.

"Det er ikke praktisk eller økonomisk muligt at behandle de mange millioner mennesker, der er smittet med hiv, med knoglemarvstransplantationer. Det er heller ikke realistisk at kunne tilbyde dem alle medicinske behandling," siger han:

"Det bedste er at udvikle en vaccine. Det kommer til at tage noget tid, før den er her. Men den skal nok komme."

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.