Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mænd står for fremtidens jomfrufødsler

At få egne biologiske børn uden af have sex bliver muligt med ny forskning, fastslår bog.

Det ser ud til, at kvinder i fremtiden ikke længere har monopol på det at kunne bære et barn i maven - og føde det.
Det ser ud til, at kvinder i fremtiden ikke længere har monopol på det at kunne bære et barn i maven - og føde det.

Glem alt om ærkeenglen Gabriel, Jomfru Maria og Jesus.

Med moderne teknologi bliver jomfrufødsler sandsynligvis mulige for ganske almindelige mennesker i fremtiden.

Verden står overfor en reproduktiv revolution, mener den britiske biolog Aarathi Prasad, der er forfatter til bogen "Like A Virgin."

I bogen beskriver hun, hvordan vi i vores tid kan blive vidner til den første mandlige jomfrufødsel. Hun fortæller hvordan til den svenske avis Svenske Dagbladet:

- Ja, de gamle myter om jomfrufødsler kan faktisk blive virkelighed. Det er dog mere sandsynligt, at fremtidens "jomfruforælder" er en mand. Fra mandlige stamceller er det nemlig lykkedes at fremstille både æg og spermatozoer, mens det fra kvindelige stamceller kun er lykkedes at fremstille æg. Hvis manden kan benytte sig af en kunstig livmoder eller en surrogatmoder, så har han alle de indredienser, det kræver at producere et barn, siger Aarathi Prasad til avisen.

Det er som bekendt allerede lykkedes at manipulere ægceller fra dyr til at udvikle sig til fosterstadiet uden først at have befrugtet ægget med spermatozoer. Det mest kendte eksempel er fåret Dolly fra 1997.

Syv år senere så musen Kaguya dagens lys. Meget simplificeret lykkedes det japanske forskere, at tage indholdet af en nyfødt hunmus' ægcelle og føre det over i ægcellen fra en voksen hunmus. Derefter var det lykkedes forskerne at få ægget til at dele sig, skriver avisen.

- Selv om der fortsat er mange tekniske forhindringer at overvinde, så er skridet fra mus til menneske ikke så stort. Hvis den her teknik blive mulig - og tilladt - for mennesker, ville en kvinde kunne få børn på egen hånd og et lesbisk par kunne få fælles biologiske børn. Det ville ikke være nødvendigt at købe doneret sperm fra en ukendt person på internettet, siger Aarathi Prasad.

Der foregår forsøg med et etablere en kunstig livmoder. Det er allerede lykkedes med hajer. Selv om livmoderen hos en kvinde er langt mere avanceret, er Aarathi Prasad overbevist om, at vi kommer til at se graviditeter udenfor kroppen i hvert fald i hendes datters levetid. 

- Der er forskere, der arbejder for at redde meget for tidligt fødte børn ved hjælp af kuvøser. Og der findes forskning, som forsøger at hjælpe ufrugtbare mennesker ved at dyrke embryoer i længere tid udenfor kroppen inden de føres tilbage til kvindens livmoder. Til sidst vil de to teknikker garanteret møde hinanden, så hele graviditeten bliver mulig udenfor kroppen, siger biologen.

Hun ser blandt andet en "solo-forælder" i fremtiden, der bruger to af sine egne æg for at skabe et barn. Det ene æg omdannes til pseudo-spermatozoer, som befrugter ægget. Ved hjælp af en kunstig livmoder kan hun slipper hun for at gennemgå "besværet" ved en graviditet.

- Nogle bliver provokeret og skræmte af en fremtid, hvor det at få børn kobles fra at have sex. Men jeg ser det som en fantastisk måde at udjævne social og biologisk uretfærdighed. Personer, som af medicinske grunde, på grund af seksuel orientering eller manglen på en partner ikke kan blive forældre, får dermed mulighed for at få sine egne biologiske børn. Det kommer til at udfordre synet på familie og traditionelle kønsroller, mener biologen, der selv er enlig moder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.