Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mænd er fra Jorden, kvinder er fra Jorden

Glem alt om Mars og Venus. Bortset fra de fysiske forskelle er overgangen mellem kønnene glidende.

Mænd har mere ansigtshår end kvinder, men så kan man jo snyde. En kvinde får her et fuldskæg under World Out Games som en del af et stykke samtidskunst, queer art, der debatterer kønsroller.
Mænd har mere ansigtshår end kvinder, men så kan man jo snyde. En kvinde får her et fuldskæg under World Out Games som en del af et stykke samtidskunst, queer art, der debatterer kønsroller.

Det er en behagelig enkel forklaringsmodel, at mænd og kvinder grundlæggende er så forskellige, at det er et mirakel vi overhovedet kan omgås, for slet ikke at tale om at få et ægteskab til at fungere.

Men faktisk er miraklet endnu større, for det ser ud til, at alle mennesker er forskellige i én stor pærevælling, som ikke har meget med vores køn at gøre.  Det viser en stor amerikansk gennemgang af psykologiske undersøgelser, hvor mænds og
kvinders egenskaber måles eller beskrives.

 Men and Women Are From Earth: Examining the Latent Structure of Gender

Forskerne har set nærmere på 122 karaktertræk hos 13.301 mennesker, og i det store hele falder mændene og kvinderne ikke i to adskilte grupper, men fordeler sig bredt på skalaer, hvor overlappene er større end de kønsspecifikke forskelle.

Når det kommer til vores rent fysiske forskelle, er der stadig stor og kategorisk forskel på kønnene.  Fordeling af egenskaber vedrørende det biologiske køn viser to fine normalfordelingskurver i hver sin ende af en skala, med meget lille overlap i den høje og den lave ende. Alt efter egenskab er det forskelligt om mænd eller kvinder ligger højest, men eksempelvis har de fleste mænd større muskelstyrke end de fleste kvinder, selvom alle kender en kvinde, der er stærkere end sin mand.

Når det gælder selvvalgte eller tillærte aktiviteter, er forskellene også tydelige. Mænd ser på boksning og spiller computerspil. Kvinder taler i telefon og går i karbad. Sådan i grove træk og tendensen er til udjævning af disse forskelle.

Men når det kommer til det psykologiske og sociale køn, fordeler mænd og kvinder sig på en meget bredere skala. Der kan være pukler med flere af det ene køn, men der vil stadig være en god andel af det andet køn med samme andel af samme egenskab,

Ikke engang på områder, der traditionelt defineres som det ene eller det andet køns bastion, holder kvinderne fingrene fra de maskuline egenskaber eller mændene fra de feminine.  Det gælder egenskaber som empati, konkurrenceiver, talforståelse, sprogforståelse osv, hvor vi alle kender fordommene om, hvilket køn der er verdensmestrene.

I mange af undersøgelserne i den store metaanalyse er resultatet i første  omgang præsenteret som et gennemsnit for hvert køn, hvor man kan få placeret to punkter på hver sin forventelige side af midten for de to køn, selvom der faktisk er en bredere fordeling af de enkelte svar.

Den store statistiske analyse har trukket kurverne ud i deres fulde mangfoldighed, som viser at en dreng med empati slet ikke er en sjælden fugl, og at de fleste piger godt kan forstå matematik.

At det ikke er forskelle i køn, som er skyld i problemerne i et parforhold, kan man få også bekræftet anekdotisk ved at betragte parforhold mellem to mennesker af samme køn. To mænd og to kvinder oplever nogenlunde de samme vanskeligheder med gemytternes uoverensstemmelse og forskellige livsopfattelser, som når  en mand og en kvinde skal leve sammen i et blandet ægteskab.

Forskellen på de to køn ser altså ud til at have langt mindre indflydelse end forskellen på to mennesker, selvom de begge er fra planeten Jorden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.