Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Månens kræfter kan dække stort energibehov

Kræfterne i tidevand, der er forårsaget af Månens og Solens træk i havene, rummer et større energipotentiale end hidtil antaget, viser ny britisk rapport.

Månens træk i havenes overfladevand er en i princippet uudtømmelig energiressource.
Månens træk i havenes overfladevand er en i princippet uudtømmelig energiressource.

Vind, sol, biobrændsel, bølgeenergi, jordvarme, fusionskraft.

Verden over leder man som gale efter nye energiformer, der kan erstatte kul, olie og gas.

Nu peger en ny videnskabelig britisk rapport imidlertid på, at tidevandsenergi rummer et væsentligt større potentiale end hidtil antaget. I hvert fald i Storbritannien.

Ifølge analysen i det britiske videnskabelige selskabs tidsskrift Philosophical Transactions kan såkaldte tidevandsdæmninger og undersøiske tidevandsmøller dække mere end 20 procent af nationens elektricitetsbehov. Og formentlig endnu mere, når nye og mere effektive teknologier måtte være udviklet.

I rapporten påpeger forskerne, at de er "særdeles optimistiske" med hensyn til, at de to former for tidevandsteknologi kan implementeres relativt snart. Og man understreger, at tidevandsenergi i modsætning til vindkraft rummer den fordel, at tidevandet er en stabil kraft.

Tidevand opstår som følge af Solen og især Månens træk i havenes overfladevand i forbindelse med Jordens rotation. Af samme årsag kan man næsten kalde den interessante energiressource for måneenergi.

Tidevandsdæmninger fungerer i princippet som almindelige dæmninger med vandturbiner.

I stedet for at opdæmme en flod, bygger man en dæmning over en fjord eller bugt med kraftigt tidevand. Når der er flod, altså højvande, strømmer vandet gennem turbinerne og skaber elektricitet. Ved ebbe flyder vandet så at sige baglæns, hvorved processen gentages.

Tidevandsmøller fungerer på lignende vis. Blot er der tale om enkeltstående turbiner, der står på havbunden i områder med kraftig understrøm forårsaget af tidevand.

I rapporten peger forskerne bl.a. på, at man i Storbritannien kraftigt bør overveje at opføre en stor tidevandsdæmning ved udmundingen af floden Severn - Storbritanniens længste -  i landets sydvestlige hjørne.

Professor Nicholas Yates, en af rapportens hovedforfattere, understreger dog over for BBC News:

- Begynd i det små. Det var sådan danskerne gjorde med vind.

Verdens største tidevandsdæmning befinder sig i dag i Sydkorea, hvor et tidevandskraftværk producerer 254 MW elektricitet - nok til at forsyne omkring en kvart mio. husstande med strøm.

Den næst største er også en af de ældste, nemlig Rance tidevandskraftværket i Bretagne i Frankrig, der åbnede helt tilbage i 1966.

I Danmark er tidevandskraftværker næppe en mulighed, idet forskellen mellem ebbe og flod bør være mindst fire-fem meter for at gøre en investering bare nogenlunde rentabel.

Den største tidevandsforskel i Danmark finder man i Vadehavet langs den sønderjyske vestkyst, hvor den kan være på op til et par meter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.