Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

LED vil revolutionere din hverdag

De fleste danskere kan godt lide ting, der både sparer penge og gør naturen grønnere. Det gør LED. Men den gængse forbruger må stadig vente lidt, før LED-belysningen flytter ind i alle vores lamper.

I samarbejde medVidenskab.dk

Lyset fra sparepærer og lysstofrør er koldt og trist og kan farve alting helt forkert. Det får de grønne sokker til at se brune ud. Det tager tilmed et par minutter, før pæren er varmet op.

De triste lyskilder er i øjeblikket det eneste reelle alternativ, forbrugere har, efter de gamle glødepærer alle sammen er blevet udfaset. De udsendte et rart, varmt lys, men de var sandt for dyden også nogle små svin, når det kom til elforbrug, miljøhensyn og levetid.

Den gode løsning venter til gengæld lige om hjørnet: I fremtiden skal vores hjem, sygehuse, skoler og veje oplyses af LED (Light Emitting Diodes), siger forskerne.

Læs også på Videnskab.dk: Virker lysterapi mod vinterdepression?

LED-belysningen allerede på nuværende tidspunkt være med på mange punkter, men den er endnu ikke lampernes lysende messias. LED’erne vil ifølge fagfolk alligevel distancere sig fra alle de andre belysningstyper, fordi de små dioder har et enormt uudnyttet potentiale.

»Om 5-10 år er LED’erne 20 gange mere energieffektive end glødepærer. Og 4-5 gange bedre end sparepærer,« forklarede professor ved DTU Fotonik Paul Michael Petersen til seminaret ’Den lysende revolution’, som Akademiet for Tekniske Videnskaber holdt for nylig i samarbejde med DTU.

Læs også på Videnskab.dk: Kom i godt humør med udendørsarbejde

De kloge hoveder kalder LED for den tredje belysningsrevolution.

LED’ernes effektivitet forventes at kunne stige til cirka 230 lm/W, som er meget højere, end hvad andre nuværende lyskilder kan nå op på.

»Generelt kan man sige, at LED’erne har fordoblet deres effektivitet hvert tredje år, siden de blev opfundet. Den seneste tid er udviklingen dog gået endnu stærkere; en fordobling cirka hvert andet år,« sagde Paul Michael Petersen.

De andre belysningsformer på markedet har alle deres ulemper:

Glødepærer skal tit udskiftes og er meget ineffektive. En stor del af energien udsendes som varme.

Sparepærer gengiver så langt fra farver korrekt. Den trøje, der så grå ud i spejlet i soveværelset, viser sig måske at være brun, når du kommer på arbejde.

Halogenpærer giver et godt lys, men de udvikler meget varme og dermed spildenergi. De kan være et godt overgangsalternativ, mens vi venter på LED’erne.

Lysstofrør kan give et udmærket lys, men de findes i meget svingende kvaliteter.

Disse problemer gør LED’erne op med.

Læs også på Videnskab.dk: Blåt lys forstærker dine følelser

Med LED kan man understøtte døgnrytme morgen, middag og aften og sammensætte lyset, så det er så sundt som muligt at færdes i.

Man kan nemlig selv styre farvesammensætningen i de små dioder, så lyset bliver varmere, koldere eller gengiver bestemte farver. Man kan med andre ord indstille lyset, så det passer lige til situationen.

Man kan også ændre på farvesammensætningen i lyset, så det eksempelvis hjælper folk til at huske bedre.

»Ved at bruge lys med mere blå farve, stimulerer man for eksempel folk til at føle glæde. Det skærper opmærksomheden, man lytter bedre, og man husker bedre,« siger Paul Michael Petersen.

Læs også på Videnskab.dk: Sparepærers magnetfelt kan være skadeligt

Desuden kan LED være en kæmpe hjælp på hospitaler, hvor lys og i særdeleshed morgenlys spiller en vigtig rolle i behandlingen.

En undersøgelse fra 2001 viser, at depressive patienter i værelser, der vender mod øst, har markant færre indlæggelsesdage, end patienter i vestvendte værelser. Patienter i østvendte værelser har i gennemsnit 19,80 indlæggelsesdage mod 23,47 for patienter i vestvendte.

Endelig kan LED bruges til patienter, der er overfølsomme over for visse farver af lysets spektrum.

LED’ernes muligheder er nærmest uudtømmelige. De små dioder kan placeres og formes med designernes fantasi som eneste begrænsning. I fremtiden vil de formodentlig være en integreret del af arkitekturen i alle nye byggerier, forklarede Marc Fontoynont, professor i lysteknologi og -design og hos Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet på seminaret.

»LED kan gøre, hvad vi vil, så vi skal bestemme os for, hvad vi vil have,« sagde han.

Læs også på Videnskab.dk: Nye LED-lamper opfundet af danske forskere

Dermed bliver det slut med at tænke på belysning som noget, der hænger i loftet eller står på skrivebordet.

Den første belysningsrevolution kom, da glødepæren gjorde sit indtog. Den anden var da sparepærerne og lysstofrørene blev opfundet.

Og nu kommer LED’erne så med den tredje. Den lader vente på sig i en håndfuld år endnu. Til gengæld kan vi roligt glæde os, til den kommer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.