Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lam kvinde spiser chokolade ved tankens kraft

Ved hjælp af impulser fra hjernen er det lykkedes en lam kvinde at navigere en robotarm. Forståelsen for hjernens sprog bare vokser og vokser, siger forsker.

Jan Scheuermann i fuld gang med sin robotarm og en plade chokolade på University of Pittsburgh Medical Centre.
Jan Scheuermann i fuld gang med sin robotarm og en plade chokolade på University of Pittsburgh Medical Centre.

Jan Scheuermann er lam fra halsen og ned. Den 53-årige kvinde er født med en sygdom i rygsøjlen, der de seneste år har bundet hende til en rullestol og gjort hende afhængig af andres hjælp.

Men det forhindrer hende ikke i på egen hånd at spise en stor plade chokolade, skriver The Lancet ifølge NBC News.

Jan Scheuermann er nemlig testperson i revolutionerende forsøg, der giver handicappede mulighed for at styre en robotarm alene ved hjælp af tankens kraft.

- Det er en rutsjebanetur. Det er som et faldskærmsudspring, og jeg nyder hvert eneste sekund af det, siger Jan Scheuermann.

Hjernens sprog oversættes

Den tankestyrede arm er udviklet på University of Pittsburgh, hvor forskningslederen, Dr. Andres Schwartz, har placeret to samlinger med 96 elektroder i Jan Scheuermanns hjerne.

Elektroderne opfanger hjernens signaler og oversætter dem, så armen kan bruge dem.

- Det er et helt uudforsket land. Her gang man bevæger sig, så reagerer milliarder af neuroner på samme tid, siger Andrews Schwartz.

- Vi begynder at lære mere og mere om, hvad disse neuroner siger til hinanden.

Indtil videre har Jan Scheuermann ikke kun spist chokolade. Hun har også løftet en sten og stablet kegler. 

- Vi gengiver i langt højere grad naturlige arm- og håndbevægelser end nogensinde før. Vi kan faktisk afkode en persons ønske om at bevæge sig, og det er meget brugbart for proteser, siger Andrew Schwartz.

Men robotarmen er ikke noget, som alle skal forvente at få i hjemmet de næste par år. Teknologien er nemlig rasende dyr - flere hundrede tusinde dollar. Projektet af finansieret af det amerikanske militær.

- Den tankestyrede arm er udviklet med hjemvendte krigsveteraner for øje, siger Andrew Schwartz.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.