Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Krokodillen er faktisk meget følsom

Trods sit tykke hudpanser er krokodillen ekstremt fintfølende over for berøring.

Nilkrokodiller snapper instinktivt og lynhurtig efter bytte, der bevæger sig, men de kan godt lade være med at bide hinanden. Deres gab er omgivet af superfintfølende sanseorganer.
Nilkrokodiller snapper instinktivt og lynhurtig efter bytte, der bevæger sig, men de kan godt lade være med at bide hinanden. Deres gab er omgivet af superfintfølende sanseorganer.

Krokodiller og alligatorer har et af dyreverdenens tykkeste hudpansere, men samtidig har de en af dyreverdenens mest fintfølende berøringssanser. Deres lange snude er mere følsom end et menneskes fingerspidser over for tryk og fine vibrationer.

Berøringen opfattes af nogle små pigmenterede sanseknopper, som sidder uden på de kraftige skæl overalt på krokodillens krop, og særligt tæt på den tykke hud i ansigtet og på snuden. Man har længe haft kendskab til sanseknopperne, men deres nøjagtige funktion har været en gåde, så de er blevet betegnet med det fornemt lydende, men faktisk ret intetsigende, "integumentary sensor organs", ISO,  eller "sanseorganer som sidder udenpå". Det integumentære system omfatter huden samt hår, negle,  fjer, skæl og andet væv, som afgrænser og beskytter kroppen mod omgivelserne.

Der har været gættet på at sanseknopperne opfattede elektriske impulser, magnetfelter eller saltindholdet i vandet eller at de simpelt hen var talgknopper,som udskilte olie til at smøre hudpanseret.

Man har dog vist med eksperimenter, at krokodiller kan opfatte bittesmå ringe i vandet fra faldende dråber og bevæge sig imod dem, selvom der er bælgmørkt og rummet er fuldt af hvid støj, så hverken syn eller hørelse kan hjælpe. Og det har været oplagt at mene at sanseknopperne spillede en rolle.

Nu viser mere indgående undersøgelser af både amerikanske alligatorer og nilkrokodiller, at sanseknopperne virkelig er ekstremt følsomme over for tryk og vibrationer.

"Vi regnede ikke med at finde, at sensorerne var så fintfølende på grund af det tykke panser", siger biolog Duncan Leith fra Vanderbilt University, som har undersøgt krokodillernes og alligatorernse hud med elektronmikroskop og fandt at der under hver sanseknop var en kuppel med trykfølsomme og vibrationsfølsomme nervestrukturer.

Leith fulgte hver eneste nervebane fra de omkring 4000 sanseknopper på  en amerikansk alligator og omkring 9000 sanseknopper på en nilkrokodille og kortlagde et supernetværk af følesanser, som især er koncentreret omkring ansigtet.

Nogle af sanseknopperne er tunet ind på at mærke små trykforandringer, som er så fine, at vores egne fingerspidser ikke ville mærke noget som helst.

Andre af sanseknopperne er specialiserede i at mærke vibrationer i 20-35 Hertz-området, som passer med ringe i vandet fra vanddråber, fx fra et drikkende byttedyr.

Både nilkrokodillen og den amerikanske alligator lever i flodvand, der kan være særdeles uklart, så det giver god mening at de har udviklet andre sanser end synet til at opspore deres byttedyr. Når en krokodille eller alligator sanser at noget bevæger sig nær dens ansigt, kan den lynhurtigt snappe gabet sammen med et tryk på mere end 2000 psi. De samme kæber kan bruges til forsigtigt at bryde og fjerne æggeskallen omkring helt nye krokodilleunger, som bæres varsomt i mors mund ned til vandet efter klækningen på landjorden.

De amerikanske forskere mener, at sanseorganerne formentlig hjælper krokodillemor til at dosere sit kæbetryk, så hun ikke knuser sine unger og kærtegner sit byttedyr.

Eksperimentet er beskrevet i The Journal of Exprerimental Biology

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.