Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kræftceller rejser ud i rummet for at redde menneskeliv

Millioner af dansk-dyrkede og levende kræftceller er lige nu på en noget usædvanlig rejse. En Arhus-professor har nemlig sendt de forhadte celler ud i rummet for at redde menneskeliv.

- Det er første gang, man i rummet undersøger ægte vægtløshed i processerne, som har noget at gøre med kræftudvikling, forklarer professor og leder af Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, Thomas Jensen til DR Østjylland.

Cellernes rumrejse er en del af et internationalt forskningsprojekt. Det ledes af Danmarks eneste professor i rum-medicin, som tidligere har arbejdet med simuleret vægtløshed på jorden og bl.a. vist 30 pct. forøget celledød i prøver med skjoldbruskkirtelkræft.

Nu er professoren så gået skridtet videre ved at sende en prøve fra en patient med en særlig aggresiv udgave af kræftformen på rundrejse med det kinesiske rumskib Shenzhou.

- Man har ikke tænkt sig at sende kræftpatienter ud i rummet. Det er en slags grundforskning hvor man undersøger hvad der sker der for kræftceller når de er i vægtløshed. På den måde kan vi lære noget om hvordan de fungerer og måske komme til at lave nogle bedre lægemidler imod sygdommen, siger Thomas Jensen.

I hans øjne er projektet unikt. Men præcist hvilke resultater, der vender tilbage til jorden om 9 dage, er uvist.

- Forskerne går selvfølgelig og venter i spænding på, hvad der sker. For vi håber jo på at kunne overføre den viden, man får på en måde, som er relevant i sydomsbehandlingen, siger institutleder, Thomas Jensen.

Kilde: DR Østjylland

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.