Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Klimaændring udslettede halvdelen af Jordens liv

Analyser af 200 millioner år gamle kullag fastslår, at overgangen mellem de geologiske perioder Trias og Jura var præget af stigninger i temperatur og luftfugtighed, der fik store konsekvenser for livet på Jorden.

I samarbejde medVidenskab.dk

200 millioner år før nu. Pangea, Triastidens superkontinent, slog revner og blev skilt i bidder.

Vulkaner spyede varm lava og aske, og væltede CO2 og svovldioxid ud i jordens atmosfære.

Drivhusgasserne gjorde det øverste vand i havene surt, fik temperaturen til at stige og stressede planterne.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan redder vi verden fra en klima-katastrofe

Varmere og fugtigere klima skabte mere tordenvejr. Lyn hamrede ned og startede skovbrande, der efterlod jordoverfladen fattig på træer, kun beskyttet af bregner og lav plantevækst.

Regn stjal jorden mellem bregnernes rødder, skyllede den ud i havene, hvor sedimenterne plumrede de øverste vandlag til, og kvalte en stor del af havets liv i næringsstoffer.

En ulykke kommer sjældent alene. I hvert fald ikke, hvis man spørger seniorforskerne Henrik I. Petersen og Sofie Lindström fra De Nationale Geologiske Undersøgelser For Danmark Og Grønland (GEUS).

Læs også på Videnskab.dk: Europa frøs på et år

Deres undersøgelser af kullag fra overgangen mellem perioderne Trias og Jura viser, at et af de fem største tilfælde af masseuddøen på Jorden, skyldes en række forskellige processer, som forstærkede hinanden:

»Vi tror, at den første stigning i mængden af drivhusgasser i atmosfæren har sat gang i en kædereaktion af processer, det vi kalder ’feedbackmekanismer’, der, med en forsinkelse, har ført til en katastrofe,« forklarer Sofie Lindström til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere: Jordens klima ryger snart ud af kontrol

Overgangen mellem Trias og Jura-tiden var dramatisk, både for jorden selv, men også for alt liv. Henrik I. Petersen fortæller, at begivenhederne dengang var så voldsomme, at de resulterede i en af de fem største episoder med massedød i jordens historie:

»Overgangen mellem Trias og Jura er en af de helt store udryddelsesgrænser. Livet på landjorden blev kraftigt påvirket, mange planter og hvirveldyr forsvandt, og i havet blev 80 procent af alle hvirvelløse dyr udryddet.«

Læs mere om, hvordan forskerne har kunnet kigge så langt tilbage i tiden, og hvad de kan bruge resultaterne til på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.