Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Klimaadvarsel fra Grønlands fortid

Dybt nede i Grønlands indlandsis har dansk forskning afdækket det hede klima under den forrige mellemistid. Forskningsresultatet retter klimafrygten mod Antarktis.

2.300 meter under toppen af den vældige iskappe i Nordvestgrønland har danske forskere fravristet isen en række foruroligende hemmeligheder om klimaet i forrige mellemistid – et forskningsresultat, der sender en advarende pegefinger til nutiden.

Indtil nu har videnskaben kun haft en stærk formodning om, at klimaet var varmere end i dag under Eemtiden for 130.000 til 115.000 år siden.

Nu har omhyggelige analyser af dybe iskerner fra det danskledede Neem-iskerneboreprojekt i Nordvestgrønland afsløret, at det grønlandske klima på højden af Eemtiden var omtrent seks til syv grader varmere end nutidens.

Det svarer til, at den globale middeltemperatur dengang må have været ca. tre grader højere end i dag, fordi arktiske temperaturstigninger typisk er mindst to gange højere end det globale gennemsnit.

- Med nutidens drivhusgasudledninger peger meget på, at vi inden for de næste 100 år kører ind i et klima, der er nogenlunde sammenligneligt med det, der herskede i Eemtiden, siger professor og isforsker ved Niels Bohr Institutet, Dorthe Dahl-Jensen, der har stået i spidsen for boreprojektet.

Det vil sige et klima, hvor store dele af Jordens iskapper smelter og sender havniveauet adskillige meter op over nutidens niveau.
Det grønlandske bidrag til Eemtidens globale havstigninger synes imidlertid at have været relativt beskedent.

- Vi kan beregne, at oppe i Nordvestgrønland faldt højden af iskappen med ca. 400 meter i løbet af 6.000 år under Eemtiden. Hvis vi breder det ud over hele Grønland, svarer det til, at Grønland højst mistede 25 procent af sin ismasse under forrige mellemistid. Det indebærer, at Grønland maksimalt kan have bidraget med to meter til den globale stigning i havniveauet dengang,« forklarer Dorthe Dahl-Jensen.

Under Eemtiden lå havspejlet imidlertid mellem fire og otte meter over nutidens niveau.

Man kan dermed drage en opsigtsvækkende følgeslutning af det i forvejen interessante danske forskningsresultat, nemlig at den vældige iskappe på Antarktis på den stik modsatte side af planeten må have bidraget med mindst halvdelen af den dramatiske havstigning i datiden.

Det nye forskningsresultat er netop offentliggjort i det ansete tidsskrift Nature.

Læs mere om Eemtidens varme og faren for dramatisk antarktisk afsmeltning i torsdagens trykte udgave af Berlingske.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.