Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jyske skorpioner chokerer videnskaben

En horde af skorpioner er flyttet ind i en Villa i Randers og har ynglet der i 17 år.

ARKIVFOTO. Euscorpius flavicaudis.
ARKIVFOTO. Euscorpius flavicaudis.

Tag lige en kigger i gulvsprækkerne og mellem brædderne. Særligt hvis du har gulvvarme. For der trives skorpioner i bedste velgående. Det er i hvert fald virkeligheden for en familie i Randers.

Lene Hein flyttede ind i sit hus for 17 år siden, og siden da har hun af og til set hurtige, afskyelige kryb passere gulvet i en vanvittig fart.

- De er kun fremme, når der er mørkt, og de bevæger sig kun rundt på gulvene. Tænder vi lyset, flygter de væk under panelerne med det samme. De er meget sky. Og så ser de frygtindgydende ud med deres klosakse og truende brod,« skriver Lene Hein til videnskab.dk.

Billedserie: Verdens ti farligste dyr

Hun kunne dårligt tro på, at der var tale om rigtige skorpioner. Desuden var de umulige at få fat på. Men for nylig lykkedes det endelig for hende at fange et af de mystiske, små væsner under et lille glas.

Yngler i Danmark

Hun tog billeder af den afdøde skorpion, som en skorpionforsker har set nærmere på.

- Det er ualmindeligt! Skorpioner kan blive ret gamle. Men en skorpion bør ikke kunne overleve 17 år her i landet. Her er koldt, gulvvarme eller ej. Forklaringen må være, at de yngler – og det gør dem til verdens nordligste forekomst af skorpioner,« siger lektor Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum til Videnskab.dk.

Der er tale om to arter af ufarlige skorpioner, som har sin gang i Europa. Enten er det en Euscorpius italicus, eller en Euscorpius flavicaudis. De er sandsynligvis transporteret herop fra Sydengland, Nordøstfrankrig eller sydligere destinationer ved hjælp af for eksempel en kuffert.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.