Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jorden går ny tidsalder i møde

Naturen er reelt død, og dermed har mennesket sat sig fuldstændig på magten over jorden, mener forskere.

Arkivfoto fra Nationalpark Mols Bjerge.
Arkivfoto fra Nationalpark Mols Bjerge.

Mennesket har sat så voldsomt et aftryk på jordkloden, at videnskabsfolk overvejer, om vi nu officielt har bevæget os ind i en ny, geologisk tidsalder, den antropocæne tidsalder – menneskets nye tid.

Det skriver Jyllands-Posten.

Baggrunden er ifølge avisen, at når geologer ude i fremtiden undersøger jordlagene, vil de kunne se så store mængder industriaffald, rester fra afbrænding af olie, kul og gas, levn fra atomprøvesprængninger, plasticrester og andet affald samt spor efter såkaldt naturforvaltning, at forskere er begyndt at tale om, at naturen i sin naturlige tilstand er død.

»Den traditionelle opfattelse af naturen er under afvikling. Normalt tænker vi natur som noget, der er uberørt af mennesker. Det er den ikke længere. Videnskabsmænd, politikere og meningsdannere bliver nødt til at acceptere, at mennesket skaber naturen,« siger Nils Bubandt, der leder et stort internationalt forskningsprojektet, AURA, hvis formål er at undersøge livet i den antropocæne tidsalder, til Jyllands-Posten.

Nils Bubandt peger eksempelvis på, at en ganske almindelig dansk skov er menneskeskabt som den 15 km2 store Vestskoven ved København.

Ifølge Jyllands-Posten skal en arbejdsgruppe under organisationen International Commission on Stratigraphy (ICS), der inddeler Jordens geologiske historie i tidsaldre, inden udgangen af 2016 komme med en indstilling om, hvorvidt vi officielt er i »menneskets nye tid«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.