Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Indavl har givet europæere syge gener

Vi bærer rundt på langt flere dårlige gener end vores forfædre gjorde for 5.000 år siden, viser ny undersøgelse.

I samarbejde medVidenskab.dk

Da den første lille gruppe mennesker forlod Afrika og rejste til Europa, var de helt alene på kontinentet. Derfor havde de en mindre pulje af mulige partnere, hvilket har givet grobund for en hastig vækst af skadelige mutationer, viser en undersøgelse af europæiske amerikanere ifølge Nature.

Undersøgelsen klarlægger, hvornår mange af de sjældne varianter opstod. Ved hjælp af sekventering af genomet har amerikanske forskere lokaliseret og dateret mere end en million varianter af gener, hvor et enkelt bogstav af DNA-sekvensen er forskellig fra andre individer.

Deres resultater bekræfter tidligere studier, der tyder på, at størstedelen af varianterne, heriblandt potentielt skadelige dele, opstod i løbet af de seneste 5.000-10.000 år.

Læs også på Videnskab.dk: Pludselig hjertedød kan skyldes genfejl

Josh Akey, der er genforsker ved University of Washington i Seattle, har sammen med kolleger udgravet de genetiske varianter, der forekommer i mindre end 0,1% af prøvegruppen på 6.500 europæiske og afrikanske amerikanere.

Forskerne fandt her 1,15 millioner nukleotid-varianter. Af dem opstod 73% inden for de sidste 5.000 år. I gennemsnit var 164.688 af varianterne potentielt skadelige. 86% af de skadelige gener stammer fra de sidste 5000 år.

Forskerne fandt desuden, at de europæiske amerikanere havde en større andel af potentielt skadelige varianter - sandsynligvis et levn fra deres udvandring fra Afrika.

Læs også på Videnskab.dk: Hvordan ser mennesket ud om en million år?

Den første lille gruppe af mennesker, der forlod Afrika for Europa oplevede et pludseligt fald i den genetiske mangfoldighed - en flaskehals - på grund af den mindre pulje af mulige partnere.

I den hurtige ekspansion i befolkningens størrelse, der fulgte, var udvælgelsen for langsom til at fange og frasortere potentielt skadelige mutationer, og derfor tyder det på, at mennesker bærer rundt på et større antal af skadelige mutationer, end de gjorde for et par tusinde år siden, skriver forskerne.

Læs mere om den hastige udvikling af mutationer i vores kroppe på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.