Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvorfor rammer modermærkekræft især rødhårede?

Vi ved godt, at solen er farlig for huden. Alligevel får flere hudkræft - sandsynligvis forårsaget af solskoldninger. En dansk forsker vil opklare, hvorfor de rødhårede rammes hårdest.

Vi ved godt, at solen er farlig - alligevel bruger mange mennesker alt for mange timer ubeskyttet under dens skarpe UV-stråler. Vil du være på den sikre side, bør du aldrig opholde dig mere end 30-35 minutter i solen uden solcreme.
Vi ved godt, at solen er farlig - alligevel bruger mange mennesker alt for mange timer ubeskyttet under dens skarpe UV-stråler. Vil du være på den sikre side, bør du aldrig opholde dig mere end 30-35 minutter i solen uden solcreme.
I samarbejde medVidenskab.dk

Solen er længe ventet. Den kommer med glæde, energi, lys og varme. Desværre er dens dragende stråler farligere, end vi troede, dengang charterferier, solarier og gyldenbrun hud blev moderne.

I dag ved vi, at den sol, vi elsker, kan give alvorlige skader og i yderste konsekvens livsfarlig kræft.

Alligevel får flere og flere mennesker kræft i huden, fordi de bliver forbrændte og solskoldede for mange gange. Alene i 2011 blev 15.000 danskere diagnosticeret med kræft i huden.

Især folk med lys hud samt mennesker med rødt hår og fregner er i farezonen.

Grænsen går ved en halv time i solen

»Mange bliver overraskede over, at de på en sommerdag faktisk kun kan være ude i solen i 30–35 minutter uden solcreme, hvis de vil undgå skader i huden. Forskning viser, at man har en øget risiko for at få hudkræft, hvis man har en følsom hudtype, der hurtigt bliver forbrændt,« siger Catharina Lerche, der er forsker på Bispebjerg Hospitals dermatologiske afdeling.

I et postdoc-projekt, støttet af Det Frie Forskningsråd, har hun sat sig for at komme en forklaring nærmere på den type hudkræft, der først viser sig i et modermærke, som skifter farve eller form.

Derefter kan sygdommen sprede sig til andre dele af kroppen. I yderste konsekvens dør man af modermærkekræft, hvis sygdommen ikke bliver opdaget og behandlet i tide.

Rødhårede er mest udsatte

»Vi ved, at rødhårede med fregner er mest udsatte, men vi ved ikke nok om hvorfor,« siger Catharina Lerche.

At solen er fjenden, tvivler hun dog ikke på. Når den skinner på os, producerer celler i vores yderste hudlag pigment.

Pigment er en slags farvestof, som også kaldes melanin. Alle mennesker har to forskellige slags melanin i huden:

Den ene slags kaldes pheomelanin og er rødgul Den anden type er sort

Melanin giver vores hår farve, og det er en hovedregel, at mørkhårede har mest sort melanin i huden, mens rødhårede har mest af det rødgule.

Hvad sker der i huden, når UV-stråling rammer?

Når de er ude i solen, er folk med rødt hår og fregner storproducenter af den rødgule melanin.

Derfor bliver de ofte røde og skoldede om sommeren, hvis de ikke bruger solcreme. Mørke mennesker danner mest af det sorte melanin, og deres hud bliver derfor hurtigere brun.

Forskerne har en teori om, at især rødhårede får modermærkekræft, fordi den rødgule pheomelanin, som deres celler producerer, danner skadelige kræftfremkaldende stoffer, når den bliver udsat for solens stråler.

»Men vi ved ikke så meget om, hvordan huden bliver skadet, og hvad der sker med pheomelaninen, når den bliver udsat for solens UV-stråling. Det er det, jeg vil finde ud af,« siger Catharina Lerche.

Sammenblandet melanin skal skilles ad

Rødgul og sort melanin er blandet sammen i det øverste lag af huden. For at kunne opklare, hvorfor de rødhårede oftest får hudkræft, skal Catharine Lerche analysere melaninens sammensætning.

Derfor skal hun finde en metode, så hun først kan trække melanin ud af huden og derefter adskille de to farver fra hinanden.

»Melanin er som mikroskopisk kaffegrums. Først skal vi finde en god metode til at nedbryde det i mindre molekyler. Derefter skal det sprøjtes ind i et særligt apparat, der kan adskille stoffets forskellige komponenter fra hinanden,« forklarer Catharina Lerche.

Det er kompliceret, og hidtil har ingen andre kunnet finde ud af, hvordan man i den samme proces kan skille de to farver fra hinanden.

Forsøg med rigtigt pigment

Når Catharina Lerche har lavet forsøg med kunstig melanin, kan hun begynde at trække rødgul melanin ud af hudprøver fra en gruppe frivillige forsøgspersoner.

Nogle rødhårede, andre mørkhårede, og resten personer der har modermærkekræft.

»Måske danner den lyse, rødlige hud skadelige stoffer, når den bliver eksponeret for solens stråler. Det håber jeg, at jeg kan finde ud af ved at bestråle forsøgspersonernes hud med UV. På den måde kan jeg se, om deres huds rødgule melanin danner frie iltradikaler, som giver huden DNA-skader.«

Svarene skal knække kurven

Catharina Lerche skal de næste tre år bruge mange timer langt væk fra solen i laboratoriet på Bispebjerg Hospitals dermatologiske afdeling.

Går det som planlagt, kommer hun ud derfra med svaret på, hvorfor rødhårede i højere grad får hudkræft end folk med mørkere hud og hår.

»På længere sigt håber jeg, at jeg kan være med til at knække kurven, så antallet af folk, der får kræft i huden, ikke bare bliver ved med at stige. Hvis vi får mere viden, kan vi oplyse folk bedre,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.