Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hulemænd er de bedste til at tegne heste

Stenalderens hulemalere var bedre til at tegne bl.a. heste, sådan som de rent faktisk går, end mere moderne kunstnere som selveste Leonardo da Vinci.

Et omkring 15.000 år gammelt hulemaleri af en hest fra de franske Lascaux-huler.
Et omkring 15.000 år gammelt hulemaleri af en hest fra de franske Lascaux-huler.

Når stenalderens kunstnere for mere end 10.000 siden malede heste, bøfler og andre dyr på fire ben på klipper og i huler, udviste de stor sans for og viden om de dyr, de portrætterede.

Modsat moderne kunstnere, der afbilleder dyr på fire ben, var hulemændene langt bedre til at gengive dyrene, sådan som de rent faktisk bevæger sig og sætter deres ben i jorden.

Det er resultatet af en undersøgelse ledet af den ungarske forsker Gabor Horvath, der i en online-artikel i tidsskriftet PLOS ONE beretter om, hvordan han og kollegaerne fra Eovos-universitetet har undersøgt cirka 1.000 illustrationer eller andre kunstneriske gengivelser af firbenede dyr. Lige fra den tidlige stenalder for 50.000 år siden og frem til i dag.

Flere fejl i dag

Forskerne når frem til, at blot 46,2 procent af de forhistoriske illustrationer afbilleder dyrenes gang forkert, mens nyere illustrationer tager fejl i 57,9 procent af tilfældene.

Ifølge forskerne kan det hænge sammen med, at stenaldermennesker helt naturligt havde et indgående kendskab til de dyr, de var så afhængige af. Det kan også hænge sammen med, at der i moderne tid er opstået en slags ubevidst kunstnerisk tradition for ikke af gengive firbenede dyr i gang korrekt.

Gabor Horvath skelner dog mellem moderne kunst før og efter 1880erne, da fotografen Eadweard Muybridge ved hjælp af levende billeder kunne vise, hvordan heste og andre dyr på fire ben rent faktisk bevæger sig.

Billederne dokumenterede, hvordan dyrene går, ved at venstre bagben først rammer jorden, så følger forbenet, derefter følger højre bagben og til sidst højre forben.

Efter 1880erne blev illustrationerne af dyrene ifølge forskerne mere præcis.

En af de kunstnere fra nyere tid, der ikke fanger de rigtige bevægelser, er selveste Leonardo da Vinci. I en skitse af en hest fra den store mesters hånd, lander dyrets fødder ikke helt, som de naturligt skal.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.